Kulinarisk rejse gennem Portugal

Middelhavets velsmagende og sunde mad har virkelig fundet vej til det danske køkken. Rejseglade danskere elsker at smage på de lokale kulinariske specialiteter, når de rejser til fremmede lande. Danske supermarkeder og specialiserede butikker byder i stigende grad på sydeuropæiske specialiteter.

For middelhavslandenes befolkninger, herunder portugisere, har hverdagsmaden en meget stor betydning for et sundt og socialt liv. I Portugal spiser man ikke bare for at spise. Man spiser med familien for at være sammen med denne, og generelt er maden sund, da man forbinder et sundt og godt måltid mad med en sensuel oplevelse.

Mad i Portugal fra syd til nord

Det portugisiske køkken hører til et af det mest varierede middelhavskøkkener. Både diversitet og kvalitet i det portugisiske køkken er forårsaget af landets forskellige klimatiske og geografiske forhold: bjerge, floddale og skove i norden og sletterne i syden. Kysten byder på alt godt fra havet, men masser af sol og varme er afgørende for råvarernes fantastiske kvalitet.

I hele Portugal, fra nord til syd, råder man over et meget stort udvalg af ingredienser. Krydderier og krydderurter anvendes i større omfang og giver forskellige spændende smagsoplevelser. Det er meget spændende at opleve de mange forskellige smagssammensætninger, som det portugisiske køkken råder over. Tidligere i historien beboede forskellige folk som føniker, grækere, romere og maurere det nuværende Portugal, og de har medbragt deres kulinariske viden og køkkenredskaber.

Romere introducerede middelhavskøkkenets ”hellige treenighed” på den iberiske halvø: olivenolie, brød og vin. Maurerne bibragte den mauriske gryde tayin, som i tidernes løb udviklede sig til den portugisiske cataplana, der udgør et unikt og sundt portugisisk køkkenredskab. De portugisiske opdagelsesrejser har i høj grad bidraget til, at portugisere i d. 16. årh. introducerede eksotiske frugter og krydderier og te fra Østen, Afrika og Sydamerika til Europa. Den”five o’clock tea” engelske tradition blev egentlig introduceret i England af kong Charles II’s portugisiskfødte dronning Catarina de Bragança i d. 17. årh.

Det portugisiske køkken varierer meget fra nord til syd. Selv om der findes nationale retter, byder hver portugisisk region på lokale specialiteter. Enhver ret siger noget om stedet og de mennesker, der bor derude. Maden tilpasser sig sæsonens råvarer, men de madglade portugisere er meget opfindsomme i køkkenet og nyder at improvisere. Alt afhængig af, i hvilket landsdel man befinder sig, kan det forekomme, at den samme ret tilberedes på forskellige måder, og derfor smager den anderledes.

De mest anvendte ingredienser i Portugal

De mest anvendte ingredienser i det portugisiske køkken er olivenolie, hvidløg, løg, laurbær, persille, koriander, chili (piri-piri), rødpeber (sød) marinade, frisk tørret oregano samt forskellige lokale krydderurter. Alle ingredienser anvendes både til supper, fiske- og kødretter.

Portugisere kan ikke undvære deres elskede suppe, og råder over et bredt udvalg af velsmagende suppeopskrifter. Alle måltider starter med lækre og sunde supper, som tilberedes med al respekt for de bedste friske råvarer som kål, brøndkarse, tomater, kartofler, gulerødder, bønner, fisk, kød, mv. Man holder fast på, at supper indeholder mange vitaminer og mineraler, og at de er gode til fordøjelsen, styrker menneskenes immunforsvar og udvider smagsløgene.

Den portugisiske kyst velsigner landet med alt godt fra havet, og atlanterhavsvand er rig på jod, hvilket har en stor betydning for den unikke smag, som fisk og skaldyr i Portugal byder på. Portugals populæreste fisk, den saltede og lufttørrede torsk (bacalhau) bliver ikke fanget i de portugisiske farvande, men kommer fra Norge. Den er nem at konservere, og der findes utallige opskrifter med bacalhau og alle restauranternes menuer byder på bacalhau-retter, eller serverer klipfiskefrikadeller (pastéis de bacalhau) som en petisco (portugisiske forretter).

Portugisere elsker at spise ud og har flere yndlingsrestauranter på én gang, alt efter de kulinariske specialiteter de er kendte for. At spise er at feste, og generelt oplever man en uformel atmosfære på de portugisiske restauranter. Den massive ”restaurantkultur” i Portugal betyder, at det er næsten lige så billigt at spise på en restaurant som derhjemme. Der er caféer og restauranter af alle slags på næsten hver gade og hjørne i de portugisiske byer. Ofte, når man går på gaderne, bliver man nærmest hypnotiseret af velduftende mad eller grillede specialiteter, som bliver tilberedt på fortove. På hovedparten af de portugisiske hyggelige og gæstfrie restauranter kan man nyde et dejligt måltid udendørs året rundt.