Het Mauritshuis kunst og kultur i Haag

Het Mauritshuis ligger i Haag i Holland og er en lille perle af en samling fra guldalderen. Haag ligger ca. 50 km sydvest for Amsterdam så er du på kulturrejse i Amsterdam kan du sagtens nå at se Het Mauritshuis på en dagsudflugt

Vermeers berømte maleri “Udsigt over Delft” bevægede den franske forfatter Marcel Proust så meget, at han kaldte det for verdens smukkeste maleri. Sammen med andre perler, som f.eks. Rembrandts minutiøse “Dr. Nicolaes Tulps anatomi-klektion” (det første maleri, der bragte ham anerkendelse), udgør det kernen i en lille, men fremragende samling af de store nederlandske mestre fra 1600-tallet. Mauritshuis har længe været anerkendt som et af verdens fineste små museer og har til huse i det smukke, palladiansk inspirerede palæ, der engang tilhørte Maurits van Nassau-Siegen, nederlandsk generalguvernør i Brasilien i 1600-årene. Inde i museet er det næsten som at befinde sig i en privat samling, og udenfor ligger der en lille, trækranset sø med svaner. Turgrupper er sjældne her, og de fleste kunstelskere opsøger den øverste etage, hvor andre værker af Vermeer (bl.a. hans berømte Pigen med perleøreringen), Rembrandt og Jan Steen kan ses.

Som sæde for Hollands regering, residensby for dronning Beatrix og hjemsted for Den Internationale Domstol er Haag en magtfuld og ærværdig by. Lidt af dens storslåede fortid kan tydeligt fornemmes under en te komplet i den prægtige salon på byens historiske Hotel des Indes, bygget i 1856 som bolig for kong Vilhelm 3.s privatrådgiver. Det var tidligere et overdådigt og fornemt byhus, og det var her, Mata Hari praktiserede sin diskrete spionage for tyskerne, mens hotellet blev brugt som De Allieredes hovedkvarter under 1. Verdenskrig.