Grand Hotel Excelsior Vittoria og Alfonso 1890 i Sorrento

Et fornemt hotel og en uovertruffen restaurant, Grand Hotel Excelsior Vittoria efter manges mening det et bedste hotel i Sorrento. Grand Hotel Excelsior Vittoria er et godt og også meget dyrt hotel, men om det er det bedste hotel i Sorrento er jeg ikke enig i. At jeg alligevel har valgt at skrive et indlæg om hotellet, så er det fordi at det har en stor del i historien i den berømte by og skal du på kulturrejse til Sorrento vil du ganske givet både se og hører om Grand Hotel Excelsior Vittoria.

Den disede kontur af Vesuv dominerer udsigten fra terrasserne på Grand Hotel Excelsior Vittoria. Mosaikgulve, marmortrapper, lave palmer, håndmalede keruber og kunstfærdige art nouveau-freskoer, der pryder hotellets højloftede interiører, får gæsterne til at føle sig lige så badet i luksus her som de gamle romere, der engang slog deres folder i antikkens Sorrentum. (Under hotellet er der fundet, hvad man mener er resterne af kejser Augustus’ villa). En længst svunden luksus’ belle époque-atmosfære lever videre på dette hotel fra 1800-tallet, Sorrentos fornemste. To hektar med citronduftende haver og en uforlignelig betjening skaber et fristed langt væk fra det væld af endagsturister, der går i land fra krydstogtskibe og stiger af busserne her på deres vej til Pompeji. Dets bedagede, gammeldags charme vækker mindelser om de britiske rejsende, som hotellet blev bygget til på en 50 m høj klippe, da Sorrento endnu var et lille, eksklusivt feriested, der var populært på grund af sine milde vintre. Når Luciano Pavarotti altid lægger både hjerte og sjæl i sin kendte og elskede udlægning af “Ritorno a Sorrento”, er det, fordi han ofte opholder sig her. Reservér Caruso-suiten for at opleve samme inspiration; operaverdenens største tenor, Enrico Caruso, holdt ferie her i 1921 lige før sin død. Du finder Grand Hotel Excelsior Vittoria på adressen Piazza T.Tasso 34 i Sorrento som ligger 50 km sydøst for Napoli på Amalfi-halvøen

Don Alfonso 1890

I et madbegejstret land, hvor bidske kritikere kun meget sjældent henter de store superlativer frem, har Don Alfonso 1890 længe høstet anerkendelse som Syditaliens måske allerbedste restaurant. Dens pragtfulde beliggenhed bidrager til den kulinariske oplevelse, højt hævet på halvøen mellem Napoli- og Salernobugten. Det loyale klientel kører gladelig hertil fra Napoli eller Bari blot for at spise frokost. Alfonso Iaccarino og hans hustru, Livia, der har kendt hinanden siden barndommen, er ubøjelige i deres kvalitetskrav til de lokale råvarer og krydderurter. En stor del af deres årstidsmenuer er udvalgt og produceret på deres 4 ha store gård i nærheden med udsigt til Capri, og deres olivenolie er blevet kåret som en af de bedste i verden. Men maden på Don Alfonso er langtfra noget enkelt landkøkken: Middelhavet er dens sjæl, men den overrasker med usædvanlige og delikate, svagt asiatiske islæt og serveres i en sval og elegant atmosfære. Restaurantens berømte vinkælder – en grotte i tre etager udhugget i den vulkanske klippe i romertiden — rummer over 30.000 flasker.
Don Alfonso 1890 ligger små 10 kilometer oven for Sorrento i Sant’Agata Si Due Golfi, læs mere på www.donalfonso.com

Skal du på kulturrejse til Sorront i Campanien i det sydlige Italien så kan du læse om mange andre udvalgte hoteller og restauranter her på bloggen om kulturrejser som er i en lidt anden prisklasse end ovenstående.