En anderledes kulturrejse gennem Spanien: Pilgrimsruten til Santiago de Compostela

Det er en oplevelse ud over det sædvanlige at gå pilgrimsruten gennem Nordspanien til den hellige by Santiago de Compostela i Galicien. Der er ikke mange måder, hvorpå en Spaniens-entusiast kan få et mere fuldt udbytte af det smukke land, og komme tættere på både den storslåede Nordspanske naturrigdom, de bemærkelsesværdige historiske og religiøse seværdigheder og den lokale kultur. Få inspiration til en kulturrejse på Pilgrimsruten til Santiago de Compostela

Siden 1000-tallet har folk gået pilgrimsruten til Santiago de Compostela, hvor en af Jesu 12 apostle, Jakob, ifølge legenden ligger begravet. Ruten er stadig elsket og populær blandt såvel religiøse pilgrimme, der søger nærhed til Gud og bekræftelse af deres tro, som blandt mere almindelige rejsende, der søger en anderledes, smuk og udfordrende oplevelse, som de aldrig vil glemme.

Historien om pilgrimsruten gennem Spanien til Santiago de Compostela

I Middelalderen mødtes de pilgrimme, der skulle gå ruten til Santiago de Compostela, normalt på et af fire forskellige, hellige steder: Tours (ved Paris), Vézelay, le Puy-en-Velay og Arles, blev i en bog fra 1200-tallet, “Guide til pilgrimme”, nævnt som steder, hvor munke og andre pilgrimsrejsende samledes inden de drog afsted mod målet i Galicien.

Langs de gamle ruter var der klostre, hvor pilgrimmene kunne hvile, og hospitaler drevet af munke og nonner, hvor man tog sig af de pilgrimme, der blev syge, overbelastede eller kom til skade langs med ruten. Der var ligeledes hospices for de gamle pilgrimme, der måtte sande, at deres tid på jorden ville rinde ud, inden de kunne nå til Santiago.

De forskellige etaper af ruten blev markeret af hellige steder, hvor man byggede altre og placerede relikvier, og hvor pilgrimmene kunne samle spirituelt mod til vejen foran sig.

I løbet af Middelalderen smeltede disse fire, gamle ruter sammen til en: Camino Francés (den franske rute), og selvom dele af de middelalderlige spor, der udgør denne rute, i dag er blevet til moderne veje, fornemmes historiens vingesus stadig. Camino Francés kan gås uden de store problemer, og den går igennem nogle af de smukkeste og mest historisk interessante landskaber og steder i Frankrig og Spanien, inden den når ud til Galicien ved Atlanterhavet – et område med sin helt egen, distinkte arkitektur, kultur, historie og natur.

Den mest populære pilgrimsrute: Camino Francés

Der er også i dag flere forskellige pilgrimsruter til Santiago de Compostela, men Camino Francés er stadig den mest populære. Over 65.000 mennesker i alle aldre, fra alle nationer og med alle slags baggrunde går, cykler eller rider denne rute hvert år. Den er omkring 778 km. lang, løber igennem et smukt, varierende landskab, og den spanske del af ruten går igennem så forskellige og seværdige steder som Pamplona, Puente la Reina, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga, Ponferrada og Sarria.

Ruten er godt markeret med gule pile malet på sten, træer, bygninger mv., og dens mangeårige popularitet gør det nemt at finde steder at hvile og overnatte på turen. Der er utallige hoteller, Bed and Breakfasts, campingpladser, klostre, hostels og pensionater langs med ruten.

Alternativet for den eventyrlystne pilgrimsrejsende: Kystruten

Et ofte anbefalet alternativ til Camino Francés er kystruten eller nordruten, Ruta de la Costa eller Los Caminos del Norte. Også denne rute stammer helt tilbage fra Middelalderen, fra den tid, hvor den muslimske dominans over Spanien var nået nordpå, og det derfor var farligt for kristne at gå pilgrimsruten via Camino Francés.

Kystruten er blevet mere og mere populær i de senere år, og kan være meget travl om sommeren. Ruten går parallelt med havet, hvilket betyder, at der er mange floder, der skal krydses – dette giver både ekstra oplevelser og ekstra udfordringer. En stor del af vejen bevæger man sig igennem bjerglandskaber, for eksempel på hele den del af pilgrimsruten, der går mellem Irun ved grænsen til Frankrig og Bilbao i Spanien.

Når man befinder sig langt over havoverfladen er der unikke naturoplevelser at hende, men luften er også tynd, og selvom ruten ikke involverer mere gang end Camino Francés, er den noget sværere at tackle. Dog oplever man fabelagtige udsigter over havet, der er alle besværlighederne værd. Men det kræver tålmodighed, for der kan være langt imellem de storeslåede havudsigter, og man skal være beredt på, at der er lange stræk, hvor man slet ikke kan se havet.

Før i tiden var det en udfordring at finde steder at overnatte langs med kystruten, men det er blevet væsentligt forbedret de senere år. Især på den vestlige del af turen er der mange muligheder; både hoteller, klostre og campingpladser tilbyder overnatningsmuligheder. Det er dog essentielt at huske en måtte og en sovepose. På steder, hvor det ikke er oplagt, hvor man skal tilbringe natten, vil det ofte være muligt at tage en bus eller et tog til en nærliggende by, hvor man kan finde et sted at bo. Næste dag kan man så tage tilbage og genoptage ruten fra det sted, hvor man var.

Uanset hvilken pilgrimsrute, man vælger, vil oplevelsen blive storslået og uforglemmelig.