Kampen for kork i Portugal

Korkhøst
Nyeligt høstet kork.

I det sydlige Portugal findes gamle kork-skove og en lokalbefolkning, som i generationer har levet af at høste barken og fremstille korkpropper til hele verden. Her har man ikke høje tanker om de moderne propper i platik og metal, som truer den traditionelle korkprops eksistens. Korkpropper er en del af Portugals kultur og historie.

– “Kork er det sikre valg, det forsegler flasken bedre,” siger Joao Simones, en 64-årig korkhøster med 40 års erfaring, til Associated Press.

Korkproppen under pres

Men tallene viser, at verdens største vinproducenter i løbet af det sidste årti i stigende grad har vendt den klassiske korkprop ryggen, og i stedet er gået over til alternative former for propper og skruelåg.

Det var især vinproducenterne i Australien og New Zealand, som begyndte trenden med plastikpropper efter utilfredshed med korkpropperne uensartethed. Herfra har brugen af de alternative propper bredt sig til andre lande. Desuden er de nye syntetiske propper billigere at producere.

Skiftet udgør et alvorlig trussel for korkindustrien i Portugal, som er verdens største, og den i forvejen anstrengte portugisiske økonomi. I 2002 eksporterede Portugals korkindustri for 900 millioner euro, hvilket var faldet til 700 millioner euro i 2009.

Effektivisering og udvikling vejen frem for Portugal

Den portugisiske korkindustri har dog ikke blot kastet håndklædet i ringen, men har i stedet gennemgået en effektivisering og udvikling af korkproduktionen. De sidste to år har korkindustrien derved formået at fastholde en markedsandel for korkpropper på omkring 70 %, og man oplevede sidste år en stigning i eksporten af kork på 8 %, hvilket blandt andet tilskrives nye markeder i Kina, Rusland og Brasilien.

I kampen mod de syntetiske propper, er det desuden lykkedes at brande korkpropperne som det miljøvenlige valg, og en blandt andet en anbefaling fra Verdensnaturfonden af propperne som det grønne alternativ har hjulpet.

Stadig en fremtid i kork

Selvom korkproppens monopol er blevet brudt, er den stadig det foretrukne valg for især de dyrere vine, mens billigere yngre vine ofte benytter de nye alternative løsninger. I Portugal regner man da også med at korkproduktionen fortsat vil være vigtig.

– “For første gang i 250 år blev korkindustrien faktisk udfordret,” siger Antonio Amorim, formand for Amorim, Portugals ældste og største korkfirma. “Vi håber at den værste tid for korkindustrien nu er bag os.”

Korkindustrien i Portugal udgør levebrødet for omkring 10.000 arbejdere og deres familier, og dette ofte i udkantsområder hvor arbejdsløsheden er høj.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere