Champagne og Les Crayères, kulinariske højdepunkter

Champagne og Les Crayères ligger ved Reims, Champagne-Ardennes i Frankrig og er hvert år mål for utallige vin og mad interesseret gæster der rejser på kulturrejse til Frankrig.

Dom Pérignon

Dom Pérignon, den lokale benediktinermunk fra 1700-tallet, der tilskrives æren for at have opdaget la méthode champenoise, siges at have udbrudt: “Jeg drikker stjerner!” efter at have smagt verdens første champagne. Mousserende vin kan komme alle steder fra, men champagne kommer kun fra Champagne, en region med 27.000 vinbevoksede ha. Den eneste store by i denne kuperede region er Reims, der er berømt for sin Cathédrale Notre-Dame, hvor 37 franske konger er blevet kronet, og som i dag mest er besøgt for sine Chagall-vinduer og den perfekt proportionerede, rigt skulpturudsmykkede 1200-talsfacade.

Vinelskere styrer hurtigt under jorden til labyrinterne af caves (kældre) i kalkundergrunden, hvor tålmodige remuers giver millioner af flasker med modnende vin den nødvendige lille drejning hver dag (der fremstilles ca. 220 mio. flasker om året). Af de omkring 100 champagnehuse tilbyder de mest berømte grands marques (Moët et Chandon, den største producent; Taiattinger; den Seagram-ejede Mumm, Veuve Clicquot-Ponsardin; og Perrier-Jouët) guidede ture og prøvesmagninger, der er lærerige og fornøjelige. Pommery er nok det mest strømlinede og flotte med 18 km underjordiske vinkældre. De imponerende gallerier, der blev udhugget af fortidens gallo-romanere, har været benyttet som hospitaler, skoler og beskyttelsesrum under de to verdenskrige.

Les Crayères

Når man er i Champagne, bør man afse penge og appetit til en middag på det verdensberømte Les Crayères (opkaldt efter de århundredgamle kalkhuler, hvor champagnen modner). Tidligere køkkenchef og ejer, Gerard Boyer, stod i spidsen for regionens restaurant-renæssance siden sin ankomst i 1983, og sammen med sin hustru, Elyane, grundlagde og drev han et af Frankrigs mest specielle restaurant/hotel-foretagender indtil sin død i 2004. Dette smukt beliggende slot fra omkring år 1900 ligger blandt kønne haveanlæg på det gods, der tidligere var ejet af prinsesse de Polignac (en Pommery-efterkommer). Det berømmede vinkort, bl.a. med et udvalg på over 200 forskellige slags champagne, er en hyldest til Reims’ rige kulturarv. Dette er noget, man kun gør få gange i livet, en vild luksus, hvor imponerende lysekroner i de højloftede sale kaster et magisk lys over omgivelser, der passer sig til så overdådige retter. De elegant indrettede værelser – nogle med udsigt til spirene på Reims’ gotiske katedral – er den ultimative luksus på Les Crayères. De betyder også, at “den, der kører”, ikke behøver at holde sig tilbage. Du finder Les Crayères på adressen 64, Boulevard Henry Vasnier, få minutter uden for Reims. Læs mere på www.gerardboyer.com.

Kulturrejser til Champagne

Skal du selv arrangerer en kulturrejse til Champagne er her nogle nytte informationer. Champagne regionen begynder ca. 150 kilometer øst for Paris med Reims ved den allernordligste grænse. Ønsker man at følge Champagne-ruten, kan man hente et kort på nærmeste turistkontor og søge efter de afmærkede veje, der markerer ruten. Alle Grandes Maisons de Champagne er åbne året rundt for guidede ture, men uden for sæsonen har de lukket 1-2 dage om ugen. Den normale periode til besøg i Champagne er fra maj til oktober. Denne region er ikke så turistpræget i sommermånederne som andre egne i Frankrig, men den er aldeles uspændende om vinteren, bortset fra 22. januar, hvor Fête de Saint Vincent, festen for vindyrkernes skytshelgen afholdes. Vinhøsten begynder normalt midt i september og varer 2-3 uger, men perioden kan variere, alt efter vejret, bemærk at rejser du på kulturrejse til Champagne under vinhøsten skal du bestille dit hotel i godt tid. Læs meget mere om kulturrejser til Frankrig og andre rejsemål i Europa her på bloggen.