Funchal katedral på Madeira

På Madeira udgør religion traditionelt set en meget vigtig del af det kulturelle liv, og det bevidner Funchals katedral til fulde. Oplev den gamle katedral i Funchal på din kulturrejse til Madeira.

Funchal katedral, kaldet Sé, er én af de få bygninger på Madeira, som er stort set intakt siden de tidlige dage i øens kolonisation, og også én af de få bygninger på Madeira, der stadig har bevaret den berømte manuelinske stil, som er blevet et symbol på Portugals opdagelses- og erobringsperiode.

Katedralen i Funchals tilblivelse

Funchal katedralen blev bygget i 1490´erne, da kong Manuel I sendte arkitekten Pero Anes fra hovedlandet helt ud til Madeira for at bygge én af kolonimagtens nye katedraler. Arbejdet med at bygge katedralen i Funchal tog adskillige år og blev først færdiggjort i 1514.

Højdepunkter i Funchel katedral

Et af højdepunkterne i katedralen er det mauriske loft, der er lavet af indlagt hvidt træ og udskåret cedertræ; da der ikke slipper meget lys ind i katedralen, skal man hen i den sydlige del af den for at kunne se udskæringerne. Et andet af katedralens højdepunkter er de flamske korstole, der illustrerer profeter, helgener og apostle fra det sekstende århundrede. På armlæn og sæde er der desuden indlagt detaljer fra livet på Madeira – f.eks. en kerub, der bærer på et gedeskind fyldt med vin og en anden kerub, der bærer på bananer. Efter sigende er frembringelsen af disse smukke korstole, der blev udskåret i Flandern, betalt for med de penge, man på den tid tjente på den ekspanderende handel med sukker på Madeira.