Camargue og Sigøjner-valfarten

Vilde heste, tyre og sigøjner-valfarter. Vi befinder os i området Languedoc-Roussillon i Frankrig, og  skal du på kulturrejse til denne del af landet så læs mere om stedet i dette indlæg.

Et af Frankrigs mest fortryllende landhoteller ligger på en 80 ha stor kvægfarm i hjertet af den interessante egn, der kaldes Camargue, ved Frankrigs sydkyst. Farmen, der er en miniatureudgave af egnens vilde, kuperede landskaber, er både fredet fuglereservat, kendt for sine flokke af lyserøde flamingoer og det sidste tilholdssted for les gardians, nogle af Europas sidste cowboys. Man kan ride ud på en af de 300 snehvide camargue-heste eller hjælpe de ansatte med at drive sammen på de kraftige, sorte camargue-tyre, der opdrættes til væddeløb. Midt i denne ødemark ligger Le Mas de Peint, en beskeden gård fra 1600-tallet. Dens rummelige, velordnede interiør afspejler camargue-traditionens tiltalende, lidt strenge stil, der forener afslappet enkelhed med luksus. Antikviteter pryder de kølige fællesarealer og de ti rummelige gæsteværelser. Der er solide, velpolstrede lænestole, betrukket med naturmaterialer; de stivede lagner bærer broderier med farmens brændemærke; og en ung køkkenchef udretter raffinerede mirakler med råvarer, der dyrkes på farmen.

Festivalen Grand Pélériinage

Prøv at besøge området i slutningen af maj, hvor man kan overvære sigøjnernes årlige valfart til ære for deres skytshelgeninde, Sara. Under denne festlige Grand Pélériinage er landsbyen Les Saintes-Maries-de-la-Mer en rus af farver og rytmer, når mere end 20.000 sigøjnere, hvoraf nogle kommer helt fra Ungarn og Rumænien, synger og danser til ære for denne tjenestepige, som man mener, kom fra Egypten, det angivelige hjemsted for vore dages europæiske sigøjnerrace. Legenden fortæller, at Sara ledsagede Maria Magdalene, Martha, Maria Klopas og Maria Salome, alle Jesu disciple, i år 40, hvor de blev uddrevet af oldtidens Judæa. Deres båd, der hverken havde sejl eller årer, nåede mirakuløst frem til kysten nær den by, der nu bærer deres navne, og hvis lokale kirke siges at opbevare deres jordiske rester. Sara blev aldrig helgenkåret, men blev i stedet genstand for alle sigøjneres tilbedelse. Den 24. maj, den dag, der er indviet til Maria-helgeninderne, kommer guitarerne frem og flamencoen flammer op overalt, hvor mere end 2-3 sigøjnere er forsamlet. Deres sjælfulde musik ledsager træstatuen af Sara på dens årlige procession ned til havet. Festivalens vigtigste dag er den 24. maj i Les Saintes-Maries-de-ka-Mer.

Le Mas de Peint ligger i I Le Sambue ca. 30 kilometer sydøst for Arles, og kun 10 minutter i bil fra kysten.  Du kan læse meget mere om udvalgte hoteller i Frankrig og på andre rejsemål i Europa her på bloggen om kulturrejser. Se også foto fra de forskellige hoteller i billedgalleriet.