Bykvarterer i Lissabon

Borgkvarterene, Mouraria og Alfama, er de ældste kvarterer i Lissabon. Fra Castelo de Sao Jorge er der en vidunderlig udsigt over byen. Selv om området omkring kastellet er meget turistet, har det kunnet bevare sin charme. Mouraria og Alfama klarede jordskælvet i 1755 næsten uden skader, og man kan stadig se den arabiske påvirkning.

Mouraria, som altid er blevet regnet for et lidt tvivlsomt kvarter, besøges af væsentligt færre turister. Det er sikkert ikke helt uden grund, da især den nedre del omkring pladsen Martim Moniz virker ret forsømt og ødelagt af for meget byggeri.

Bykvarteret Alfama

I Alfama kan man bare lade sig drive med strømmen. Her er særligt livligt under byfesterne om sommeren, så er der musik og dans, grillede sardiner og vin i stride strømme til langt ud på natten. I Alfama har man ikke brug for noget kort, for det er kun en fornøjelse at fare vild i de små gader og op ad de mange trapper. Det er i øvrigt overhovedet ikke noget problem at orientere sig i Lissabon. For man kommer altid lige pludselig til et højt punkt i den bakkede by, hvorfra man kan se ned på Tejo og de omkringliggende markante seværdigheder som Sé og Castelo de Sao jorge.

Alfama er som en landsby i byen. Livet går sin gang i de snævre gyder, som i vidt omfang er forskånet for biltrafik, og om sommeren også er lidt afskærmet mod direkte sol. Særligt livligt bliver her om aftenen. Man kommer hele tiden forbi huse med horisontalt delte døre, og man kan kigge direkte ind i stuerne, hvor familierne sidder ved spisebordet eller ved det obligatoriske telenovela. Ingen synes at blive forstyrret af de forbigående. Der hænger fuglebure i vinduerne, kvidren fylder luften, og søvnige hunde og katte ligger foran dørene. Mange små hyggelige steder indbyder til lidt til ganen, og også fadoen finder her mere eller mindre sine oprindelige rammer.

Rundtur i Alfama

En rundtur gennem Alfama kan man f.eks. begynde ved udsigtspunktet Santa Luzia, derfra har man en herlig udsigt over til det gamle kvarter. Så kan man også slentre gennem de snævre gader, måske finde en restaurant til aftensmåltidet og nedenfor, ved Largo do Chafariz do Dentro, opleve Casa do Fado e da Guitara Portugesa.