Kulturrejse langs Douro-floden i Portugal

Dourodalen – Portvinens hjerte og en opsigtsvækkende oplevelse. Her har du et forslag til en kulturrejse på 7 dage i området omkring Douro-floden i det Nordlige Portugal.

En af Europas gemte naturskatte ligger ikke så langt fra Danmark. Vi taler selvfølgelig om portvinsregion, også kendt som Douroregionen, hvis navn kommer fra den idyllisk Douro-flod, og hvor der produceres verdens yndlings-hedvin: nemlig, Portvin. Regionen producerer ligeledes forrygende kvalitetsvine. Douroregionen er overraskende smuk med et bjergrigt landskab, hvor der også er plads til bedårende frodige daler præget af smalle vinmarker, der er anlagt på symmetriske terrasser. Regionens stejle bjerge byder på unikke udsigter og udgør en oase af oplevelser for besøgende. Douros uspoleret natur har få besøgende, man kan derfor nyde området i fred og ro. Man ankommer til Douroregionen som en gæst og forlader den som en ven.

Dag 1 – Ankomst til Porto, som er Portugals anden største by. Navnet portvin kommer netop af Porto, hvorfra denne uimodståelige nektar allerede i begyndelsen af det 18 århundrede blev sejlet ud, især til England. Afgang til Douros by Pinhão, beliggende i hjertet af portvinsregion. Du kører langs Douro-flodens venstre bred på en af Portugals mest charmerende veje, som byder på utallige overraskende udsigter og kontrastfulde landskaber. I Pinhão kommer du tæt på regionens historiske og traditionsrige erhverv, ved at besøge byens museum. En seværdighed i Pinhão er byens togstation, som er berømt for sine smukke 24 blåhvide flisepaneler, der fremstiller diverse aspekter fra Douros rige historie. Et besøg på de lokale Quintas vingårde byder på mange overvældende oplevelser: Man trænger ind i det lokale livsform ved at lære deres hemmeligheder at kende og blandt andet lærer om, hvordan de har videreført deres århundredelange vinproduktion og om den vigtige rolle, som områdets utallige mikroklimaer har for vinens kvalitet og smag. Man får derved en oplevelse, som viser vejen fra vinstokken til fad og flaske, og selvfølgelig er vinsmagning med i programmet. Middag og overnatning på en Quinta i Pinhão (Eks. Casa de Casal de Loivos) eller på det fortryllende CS Vintage House Hotel, lige til Dourofloden.

Dag 2 – Afgang til São João da Pesqueira, beliggende i Douroregionens hjerte.  Et enestående og varieret landskab bestående af flotte vinmarker, oliven- og mandeltræer byder på forskellige spændende tematiske vandreruter (vin-, kastanje-, mandeltræ- og oliventræruter), som på kryds og tværs kan bruges til at udforske den enestående region, som siden 1998 har været på UNESCOs naturarvslisten. Herunder São Salvador do Mundos spektakulære udsigtspunkt. Videre til Vila Nova de Foz Côa. I 90’erne opdagede man her forhistoriske stengraveringer, som er over 20.000 f.Kr. og dermed udgør et af verdens ældste levn fra fortiden. Udover besøget ved den spændende arkæologiske park, anbefales et besøg til Quinta da Ervamoira vingården, som hører under Ramos Pinto portvinsfirmaet, og hvor moderne og smukke vinmarker trodser Douros traditionelle terrasseret vinmarker. Desuden byder besøget på et spændende museum om gårdens og egnens historie, og naturligvis en dejlig vinsmagning.  Tilbage til Pinhão. Overnatning.

Dag 3 – Afgang mod den stolte og særpræget universitetsby Vila Real, som er Øvre Douros største og mest markante by, og præges af en indbydende atmosfære samt arkitektoniske skatte. Byens smukke Mateus slot og have er verdensberømt pga. byens største succes: Mateus Rosé vinen! Men man skal lade sig forføre af Vila Reals charme og gæstfrie befolkning og ikke mindst, smage på den lokale udsøgte gastronomi. Videre mod den maleriske by Amarante, hvor den smukke São Gonçalo Kloster fra det 16. århundrede og den maleriske bro over Tâmega-floden dominerer byens romantiske centrum. Tilbage til Mesão Frio og overnatning på den enestående barok slot fra det 18. århundrede, som er blevet omdannet til et fantastisk hotel, Hotel Pousada Solar da Rede.

Dag 4 – Afgang mod Peso da Régua, som er en pulserende by i høstsæsonen. Herfra afgik Douros rabelo-bådene i det 18. og 19. århundrede lastet med portvinsfade på den dengang yderst farlige sejltur langs Dourofloden mod portvinshusene beliggende i Vila Nova de Gaia ved Porto. Da Portugals premierminister Marquês de Pombal i 1756, demarkerede Douroregionen (som den første i verden) valgte han at gøre byen til portvins vigtigste by. 10 km sydpå, langs af naturskønne veje, kommer du til Lamego, som en af Portugals ældste byer og ligger i en frodig dal omringet af flotte vinmarker og frugtplantager. Domkirkens særpræget port (udsmykning) og valfartskirke Nossa Senhora dos Remédios er byens absolutte seværdigheder. 15 km øst for Lamego langs Balsemão-floden fører en landvej til den betagende Balsemão vestgotiske kirke fra det 7. århundrede, som er Portugals ældste og Europas næstældste. Ikke langt fra Balsemão-kirken venter den enestående Quinta da Pacheca vingård på at åbne sine døre for dig og byde på en fantastisk rundvisning samt vinsmagning af firmaets udsøgte vine. Middag og overnatning.

Dag 5 – Turen går med toget mod Pocinho, hvorfra et krydstogtskib tager dig ud på en vidunderlig rejse gennem tid og natur. Før i tiden var Dourofloden berygtet pga. de besværligheder, der har været med at sejle på den. Vandstanden i floden varierer meget, og dette har medført mange skibbrud og strandinger. Derfor har man i dag opført dæmninger, som forøger vandstanden til og fra, når et skib skal sejle gennem de smalle passager på Dourofloden. Dette er et unikt syn og oplevelse, hvor menneskelig ingeniørkunst møder naturens kræfter. Foruden de smalle passager, er stedet også idyllisk i sig selv, da den omkringliggende natur er frodig og et vidunderligt skue. Blandt de stejle og imponerende bjergskråninger, dukker smukke ejendomme fra det 18. og 19. århundrede frem. Undervejs, bliver der tid til aperitiffer og en udsøgt frokost med udsigten til en af verdens smukkeste naturlandskab. Ankomst til Régua og overnatning.

Dag 6 – I dag går turen mod Porto, og landskabet ændrer til mindre landejendomme med frodige køkkenhaver, hvor man udnytter ethvert centimeter jord til landbrug samt vindyrkning. Du er nu i Vinho Verde vinregion. I Penafiel byder Quinta da Aveleda på et besøg og vinsmagning. Firmaet er berømt for sine forrygende Vinho verde (gron vin) og rødvine fra Douro. Fra slottets hyggelige terrasse nyder man, mens man smager på vinho verde, en flot udsigt over vinmarkerne. Desuden, byder vingårdens smukke park på en dejlig spadseretur. Porto er en meget gammel og charmerende by, som i tidens løb har tiltrukket beboere fra hele verden. Porto er både indbydende, charmerende og som i det øvrige Portugal, er byens befolkning yderst gæstfrie. Portos atmosfære skaber en blanding af stærke, magiske følelser, både når man spadserer på kryds og tværs i byens historiske og UNESCO fredet kvarter, er til vinsmagning på Gaias portvinshuse, sejler under byens fem broer eller sidder på en af kystens hyggelige fortovscaféer og nyder udsigten til Atlanterhavet. Porto er ikke overrendt af turister og har et spændende kulturliv. Pga. Portos højdeforskelle, som gør byen til en malerisk amfiteater og fylder den med charme, er det tilrådeligt at besøge den til fods, med sporvogn eller med de øvrige offentlige transportmidler som busser eller metro. Portos mange udsigtspunkter er en fryde for øje.

Dag 7 – Turen går hjem til Danmark. Portos lufthavn ligger 11 km nordvest for byen. Er der tid og er du i bil, anbefales en sviptur langs Nordportugals enestående kyst, forbi fisker- og havnebyen Matosinhos samt Leça da Palmeira.