Bairro Alto, Baixa og Chiado i Lissabon

Lissabon er kendt for sine bydele, der hver især har deres egen sjæl og charme. Find inspiration til en tur rundt i Lissabons spændende kvarterer i teksten herunder.

Bairro Alto – den øvre by i Lissabon

Den øvre by, Bairro Alto, er et af forlystelseskvartererne i Lissabon. Utallige knejper, restauranter, fado-barer, mindre butikker og diskoteker forvandler det om dagen søvnige kvarter til et pulserende centrum om aftenen og i de tidlige morgentimer.

Baixa – den nedre by i Lissabon

Baixa er Lissabons forretningskvarter. Efter jordskælvet i 1755 lod Marquês de Pombal denne del af byen genopbygge i et retvinklet mønster med otte langsgående og otte tværgående gader. Gaderne er opkaldt efter de håndværkere, der boede i dem dengang, f.eks. Rua dos Sapateiros – skomagernes gade.

Praca do Comércio, som lisboetterne stadig kalder for Terreiro do Paco, er vel en af de smukkeste pladser i Europa. Gennem triumfbuen kommer man til Rua Augusta, hovedgaden i Baixa. I den øvre ende ligger Lissabons hovedplads, Rossio – officielt Praca Dom Pedro IV – med statuen af kongen.

Chiado i Lissabon

Den 25. august 1988 brændte det i kvarteret Chiado, som er forbindelsen mellem den nedre og den øvre del af Lissabon by. Det var først denne brand, der fik lisboetterne til at indse dette kvarters betydning, som havde sin blomstringstid omkring århundredeskiftet mellem 1800 – og 1900-tallet. Det var stjernearkitekten Álaro Siza Vieira, der fik til opgave at genopbygge området. Omfangsrige materialestudier og konsultering af gamle tegninger skulle give Chiado sit oprindelige udseende igen, hvilket også i stort omfang er lykkedes.

Ganske vist drev renoveringerne huslejerne i vejret og førte dermed til, at nogle af forretningerne måtte lukke. Men alligevel frekventeres Chiado igen stærkt. Det er til syvende og sidst her teatret, Carmo-kirken, Fernando Pessoas’ fødehus og Café A Brasileira ligger.