Besançon – havnebyen med den berømte borg La Citadelle

Byen Besançon ligger i det østlige Frankrig og er en mellemstor by med 120.000 indbyggere. Besançon ligger 70 km fra den schweiziske grænse og blev grundlagt for mere end 2000 år siden med en unik geografisk og strategisk placering.

Havnen de Plaisance, som ligger i hjertet af den smukke gamle by, er et sted som man skal besøge hvis man er til hygge og dejlig mad. Her kan man spise på de mange restauranter samt nyde den flotte havn. Byen har mange perler, herunder de enorme parker som er utroligt smukke og de usædvanlig brede boulevarder. Besançon har nogle meget arkitektoniske flotte bygninger herunder facaderne fra det 17. århundrede, som har unikke smedejerns-altaner.

La Citadelle borgen i Besançon. Foto GIPE25 (Flickr)

La Citadelle borgen i Besançon. Foto GIPE25 (Flickr)

La Citadelle

På toppen af ​​en bakke i Besançon ligger der en enorm fæstning bygget af Vaudan, dette er fæstningen La Citadelle. Er man til en smuk spadsertur op langs byen kan man sagtens gå op til La Citadelle, men ellers kører der et lille turist tog som man kan tage derop.

Borgen i Besançon, Vauban’s mesterværk, blev bygget mellem 1668 og 1711 og spreder sig over et område på 11 hektarer land. Det ser ned fra en højde på mere end 100 meter på den gamle bydel som er beligende i en storslået løkke, dannet af en bugt af floden Doubs. Borgen er en bemærkelsesværdig restaureret fæstning, der i dag er et unikt sted af stor kulturel og turistmæssig betydning som gør det muligt for besøgende at opleve historien og livet fra gamle dage.

Modstandsbevægelsen og Udvisning Museet, som har til huse i ​​borgen, tager den de besøgende på en rejse gennem historien. Museet er delt i 20 udstillingshaller, hvoraf halvdelen er dedikeret til nazisme, nazistiskeundertrykkelse og koncentrationslejre. Den indeholder også et dokumentationscenter og pædagogisk service.

Endelig kan de besøgende også se en udstilling af malerier af Jean Daligault, malet på papirlapper og holdt hemmeligt bevaret af hans medfanger. Jean Daligault blev deporteret og henrettet i Dachau marts 1944. Der er også en udstilling af råskitser lavet af Léon Delarbre mens han var på farten. Léon Delarbre var medlem af modstandsbevægelsen og blev arresteret i 1944 og deporteret til Auschwitz.

Borgen og museet er utroligt smuk og er en attraktion, som man bliver nødt til at opleve, hvis man er på kulturrejse i området.