Belém og søfarerne

Når det om sommeren er meget varmt i Lissabon, kan man tage en spadseretur gennem Belém. Denne bydel ligger ca. 5 km vest for centrum ved Tejo. Tidligere var Belèm en forstad, men i dag hører den med til byområdet. Her er der for det meste lidt køligere, og her er en frisk vind. De rummelige anlæg i kvarteret med historisk vigtige bygninger, grønne parkanlæg, en bred promenade langs med bredden og mange gadecaféer og restauranter kan have en velgørende virkning, hvis man gerne vil væk fra storbyen og al trafiklarmen.

I den lille lystbådehavn har mange sejlere deres både liggende, og i weekenden tager de på tur på Tejo. Oven for Belém ligger villa- og diplomatkvarteret Restelo, et rent boligkvarter, hvor der ud over de pragtfulde villaer ikke er så meget at se.

Oplevelser i Bélem

Hvis man kommer fra Lissabon, skal man enten besøge det berømte karetmuseum, Museu Nacional dos Coches, på Praca Afonso de Albuquerque eller længere nede ad Rua de Belém caféen Fábrica dos Pastéis de Belém med de mange sale og smukke azulejos. Der kan man prøve de fremragende butterdejskager med vaniljecreme, pastéis de Belém. Denne café har eksisteret siden 1837, og der bages dagligt ca. 12.000 af disse lækkerier i de gamle ovne. Således styrket er man parat til at udforske Bélems seværdigheder.

Belém – søfarernes by

Belém kan takke søfarerne for sin glans. Den 25. juli 1415 brød 242 skibe med ca. 20.000 mand op herfra for at erobre det nordafrikanske Ceuta, og Columbus gjorde holdt her fra den 4. til den 13. marts 1493 på sin rejse tilbage efter opdagelsen af Amerika. Vasco da Gama sejlede fra Belém den 8. juli 1497 og opdagede søvejen til Indien, og også Pedro Álvares Cabral startede den 8. marts 1500 fra samme sted. Hans tur regnes for den officielle opdagelse af Brasilien. Det imponerende monumentbyggeri ved hieronymitklosteret og tårnet i Belém er de rigeste vidnesbyrder på disse ture og den umådelige rigdom, kolonierne gav det lille land. Alene disse manuelinske kunstværker er hele turen til Belém værd.

Kapellet i Belém

Ud over de monumentale bygningsværker bør man også besøge det lille Capela dos Jerónimos.  Det ligger oven for klosteret i nærheden af fodboldstadionet (Estádio do Restelo). Det kun ca. 11 m lange kapel blev bygget i starten af 1500-tallet af Diogo Boytac, som også var den første arkitekt på hieronymitklosteret. Kapellet charmerer med sin enkelthed og de harmoniske proportioner. Desværre er det for det meste lukket. Men pladsen foran kapellet er også værd at se. Der, hvor træernes blade ikke er for tætte, åbner der sig en smuk udsigt over Belém og floden.

Udsigt fra Belém

Hvis man har lyst til en herlig panoramaudsigt, kan man køre op til udsigtsplatformen på mindesmærket for opdagelserne. Floden med broen Ponte 25 de Abril, klosteret og kulturcentret kan så ses i al deres storhed. I udsigtstårnet er der desuden to udstillingsrum.

Et populært sted for lisboetterne i weekenden er også den store eng foran tårnet i Belém, som man ubetinget skal se på en kulturrejse til Lissabon. Det var egentlig planlagt som forsvar af flodmundingen, men det er forblevet næsten ubeskadiget gennem århundrederne frem til nu. Under byfesterne afholdes der koncerter på engen. En herlig udsigt over Tejo kan man også få fra Centro Cultural de Belém fra terrassen på den populære café. Hele anlægget for kulturcentret er blevet tilpasset til strukturen i centrum af Lissabon, hvor der ligeledes hele tiden er frit udsyn over floden fra gaderne.
Et historisk betydningsfuldt sted er også Beco do Chao Salgado. Her lå huset for Távoras, som den 3. september 1758 udførte et mislykket attentat mod Dom José l. Jorden blev efterfølgende forurenet med salt, således at der aldrig kunne vokse noget der igen. På det sted, hvor anslaget fandt sted, lod kongen Ogreja da Memória henrette.

Historisk vingesus i Belém

Oven for Belém, ved Calcada da Ajuda, ligger en af de smukke botaniske haver, som Marquês de Pombal lod anlægge. I den øvre ende ligger Palácio Nacional da Ajuda, hvis forgængerbygning blev ødelagt af en brand i 1794. Her svor Dom Miguel i 1828 på forfatningen. Egentlig skulle paladset være et nyt Versailles. Selv om det har tydeligt mere beskedne dimensioner, er det et besøg værd. I dag er det sæde for kulturministeren, desuden huser paladset et museum. På skiftende udstillinger kan man se de kongelige gemakker.

Hvis man ønsker at slutte aftenen i Belém på en god restaurant, kan man tage ind på Rosa dos Mares i Rua de Belém, 110. September lukket! Specialiteten her er arroz de marisco, ris med skaldyr.

Monumentet Padrao dos Descobrimentos

Bugen af en karavel viser det monumentale mindesmærke for opdagelserne i Belém, som blev færdiggjort i 1960. Monumentet Padrao dos Descobrimentos blev bygget i gips i 1940 til udstillingen af den portugisiske verden, og blev først senere færdiggjort i sten. Henrik Søfareren og en besætning matroser, missionærer og kunstnere er i overdimensioneret størrelse på udkig efter nye verdener. Fra udsigtsplatformen, som man kommer op til med en elevator, har man en herlig udsigt over seværdighederne i Belém og vindrosen i bunden af monumentet med de portugisiske opdagelser og de tidligere besiddelser.