I Bairro Alto i Lissabon er nætterne lange

Tager du på kulturrejse til Lissabon, bør du bruge mindst én aften i Bairro Alto-området, som ligger højt oppe på toppen af byen. Når man er kommet op, vender man sig til højre mod Miradouro Sao Pedro de Alcântara, hvorfra man har en vidunderlig udsigt over byen og slottet. Over for denne lille have indbyder Solar do Vinho do Porto til en aperitif. I en hyggelig atmosfære kan man her gøre sig fortrolig med portvinens store mangfoldighed og slappe helt af, inden man tager hul på aftenen i Bairro Alto.

Bairro Alto – en gammel bydel i Lissabon

Bairro Alto hører til de gamle bydele i Lissabon. De snævre gyder er velbevaret, da jordskælvet og den senere moderniseringsiver næsten ikke har anrettet nogen skader her. Frem til Marquês de Pombals tid, som voksede op og boede her, var Bairro Alto et nobelt kvarter. De mange villaer og bypalæer med de fine haver er et vidnesbyrd om dette. Eftersom Lissabon har udvidet sig siden slutningen af 1700-tallet, hører Bairro Alto i dag til de centrale kvarterer.

Fest og farver i Bairro Alto

I 1800-tallet flyttede avishusene ind her – navnet på gaden Diário de Notícas vidner om dette. Med aviserne og trykkerierne begyndte også ryet, som kvarteret har haft indtil for ikke så længe siden, som et ikke så pænt sted og et natteliv med mange barer, tascas og billige værtshuse. Dette kvarter har trodset alle arkitektoniske fornyelser. I sommeren 2003 lod Lissabons borgmester endelig nogle centrale gader i kvarteret spærre af for biltrafik. Det har været en stor gevinst for Bairro Alto, for der, hvor bilerne tidligere gjorde livet vanskeligt for fodgængerne, står der nu borde, hvor man kan spise og feste i det fri.

Bairro Altos kulinariske stemning

Der er mange muligheder for aftensmad i Bairro Alto: Der er den sympatiske l´de Maio og det noget mere noble Pap´Acorda i Rua da Atalaia. Men hvorfor skulle man dog ikke gå ind i det typiske Bota Alta, som helt sikkert er en fast størrelse her? Hvis man kommer kort før kl. 20, får man normalt en plads med det samme, hvis man kommer senere, må man stille sig i køen uden for restauranten. For portugiserne er ventetider i øvrigt et bevis på restaurantens kvalitet – og tolereres tålmodigt. Ikke en eneste vært ville få den ide, at skynde lidt på gæsterne. Hvis man kommer senere, må man altså vente!

Fado, kulturliv og Miradouro Santa Catarina i Bairro Alto

Efter maden vil det i reglen stadig være for tidligt for det portugisiske natteliv. En slentretur gennem de krogede gyder er en god ide, forbi folkene, der prøver at lokke en ind i fadohusene, som gæsterne ofte bliver dirigeret ind i direkte fra busserne. Kvaliteten af disse steder er helt sikkert ikke dårlig, og musikken er meget traditionel. Men man skal regne med, at der kræves et stort minimumsforbrug. Og det er længe siden, man har kunnet finde fado vadio, altså noget lignende gadefadoen, i Bairro Alto.

Bairro Alto er imidlertid ikke længere blot et forlystelseskvarter for natteravnene, her findes også interessante kulturelle tilbud. Boghandlen Ler Devagar måtte flytte fra Rua Sao Boaventura, men åbner snart igen i Bairro Alto med et kulturprogram bestående af oplæsningsaftener, film og musik.  I samme gade er en lille boghandel, som har specialiseret sig i filosofi, Eterno Retorno (Rua Sao Boaventura, 42), hvor der især arrangeres oplæsningsaftener.

Men inden natten sådan rigtig begynder, skulle man måske hellere gå en lille tur ad Rua da Atalaia, forbi Elevador da Bica til Miradouro Santa Catarina for at drikke den obligatoriske kaffe efter maden der. Dette udsigtspunkt har eksisteret siden 1883. Centrum er statuen af Adamastor af blå marmor. Engang søfarernes skræk, men her virker den mere som vogter over Tejo.

Fest i Bairro Alto til den lyse morgen

Jo senere på aftenen det er, desto flere mennesker er der i Bairro Alto. Skarer af for det meste yngre lisboetter driver gennem gaderne. I øvrigt er der her også interessante mode- og designerbutikker, som holder længere åbent i weekenderne, og som giver mulighed for at shoppe sent om aftenen. Hen mod midnat kan det godt betale sig at kigge ind i Frágil, som også ligger i Rua da Atalaia. Der bliver dog først rigtig fuldt i dette stadig topaktuelle diskotek fra kl. 2. Hvis man mener, man hører med til det kulturelle miljø – fra filmfolk til musikere og kulturkritikere – skal man lade sig se her af og til, for det hører sig ganske enkelt til.

Hvis man nu ikke kan få nok i Bairro Alto, kan man gå ned ad Rua do Alecrim på vejen til natbarerne på Cais do Sodré eller derfra videre til de allernyeste diskoteker i Rua 24 de Julho og til Docas ved Tejo-breden.  Der bliver der garanteret danset og festet til den lyse morgen. Og man kan jo altid sove, når man kommer hjem.