Kulturrejse med dansk rejseleder til Andalusiens hvide byer

Endnu en ny kulturrejse til Andalusien fra Vitus Rejser, som er specialist i grupperejser til Spanien. Læs om det spændende program på denne rejse hvor du bor i den hyggelige by Ronda, eller læs om andre nye kulturrejser fra Vitus Rejser, f.eks det store krydstogt fra København via Grønland til New York. 

Essensen af Andalusiens skønhed og romantik opleves på rundrejsen i “los pueblos blancos” – Sydspaniens hvide landsbyer.

Idylliske hvide maurerlandsbyer ligger spredt på bjergtoppe eller gemt i grønne dale i Andalusiens bagland. For ikke at blive ofre for banditter, valgte nogle andalusiere at skjule sig i de befæstede byer. Når vi kommer kørende i det smukke landskab springer byerne pludselig frem ud i det blå som sceneskift på et teater. Flot beliggende hvidkalket huse med rødbrune tegltage. Labyrinter af snævre brostenbelagte gader, byporte, buegange, blomster, hemmelighedsfulde gårdhaver, hyggelige caféer og restauranter. De maleriske huse klynger sig til de næsten uindtagelige klipper smukt som et postkort. Byernes gammeldags charme og stolte traditioner er bevaret.
Sanserne kommer konstant på overarbejde. En duft af fennikel, basilikum, timian og rosmarin blandet med appelsinlunde og oliventræernes sølvglitrende blade i et subtropisk klima. Livets krydderi er gæstfrihed, enkelthed, ro og fred. En verden med bånd til fortiden.
Lyset, livsstilen og atmosfæren har tiltrukket mange kunstnere. Man fryder sig over de stejle gader, der fører op til mauriske paladser side om side med kristne katedraler. At fare vild i de andalusiske bjerglandsbyer er nærmest en nydelse!
En del af byernes navne har tilføjelsen ”de la Frontera”, som betyder ”ved grænsen”. Navnet henviser til de evigt skiftende grænser mellem arabiske og kristne herskere.
Spanien er et af Europas mest betydningsfulde kulturlande med en rig og fascinerende historie.

Vi bor i den dramatisk beliggende hvide by Ronda og i den eventyrlige Arcos de la Frontera, hvor TV2s populære serie ”Stjernerne på slottet” 2014 med Tommy Kenter, Ann Eleonora Jørgensen, Mille Dinesen, Peter Ingemann og Michael Maze blev optaget. Skønne dage direkte ud til Atlanterhavet på Costa de la Luz – Lysets Kyst og afslutning i den charmerende bjerglandsby Mijas med formidabel udsigt til Middelhavet.

Et vidunderligt møde med Andalusiens skønhed og ægte spansk stemning. Bienvenido – velkommen på denne smukke rundrejse.

Dagsprogram på Andalusiens hvide byer

Dag 1: Setenil de las Bodegas og Ronda
Om formiddagen afrejse fra København med Norwegian til Málaga. Vi fortsætter til den eventyrlige landsby Setenil de las Bodegas, hvor små hvide huse ligger på rad og række under en gigantisk lavaklippeblok. Surrealistisk – som om tyngdekraft og fysiske love var ophævet! 1 nat i Andalusiens største hvide by Ronda, der også er en af Sydspaniens smukkeste byer – dramatisk beliggende på begge sider af en meget dyb og lodret kløft.

Dag 2: Ronda, Ubrique og Arcos de la Frontera
Flot spadseretur over den imponerende bro, Puente Nuevo, med tre høje buer og et kik ned i slugten til den dybtliggende 172 km lange Guadaleteflod. Gennem brolagte gyder med blændende hvide huse til tyrefægterarenaen, der hører til blandt Spaniens smukkeste, ældste og mest betydningsfulde. Her drømmer enhver matador om at kæmpe mod tyrens intelligent. Hemmingway var tyrefænger entusiast og var kendt i byen. Tid på egen hånd i den charmerende by, der var en af de sidste byer, der blev generobret fra maurerne.
Om eftermiddagen besøger vi Ubrique, som ligger ved foden af bjergene Sierra de Ubirque. Byen er storleverandør af lædervarer. Vi ser et lædermuseum og en læderfabrik, inden vi fortsætter til kulturperlen, Arcos de la Frontera, hvor vi bor 2 nætter.

Dag 3: Arcos de la Frontera
Arcos de la Frontera bærer på en vigtig del af den spanske historie. Byen har været befæstet i århundreder, men i 1264 måtte maurerne overgive sig til de triumferende kristne, og det blev starten på maurernes tilbagetog fra Den Iberiske Halvø. Arcos de la Frontera er indbegrebet af en hvid by. Labyrintagtige smalle gyder med toppede brosten fører op til slottet Castillo de los Arcos og snor forbi kirker og paladser, der på eventyrlig vis er klemt ind i gaderne. Arcos de la Frontera blev udnævnt til national monument i 1962. Ikke uden grund er denne by en af Andalusiens smukkeste af de hvide byer. Vi går gennem den gamle by op til centrum på den skønne Plaza de España, der domineres af katedralen, Santa Maria. Fra klippetoppen nyder vi den fantastiske udsigt over Guadaletefloden, som ligger nedenfor. Oplev byens små forretninger, spændende museer og hyggelige caféer på egen hånd.
En parador er et spansk ord for et hotel indrettet i en historisk bygning – borge, klostre, paladser og lignende med komfort og højt serviceniveau. Om aftenen byder vi på en 3-retters middag på den fremragende Parador de Arcos de la Frontera – et tidligere dommerpalæ, smukt beliggende på toppen af en klippe med udsigt over den gamle by. Måske genkender du stedet fra “Stjerner på slottet”? En parador i ægte andalusisk stil med en flot indre gårdhave.

Dag 4: Medina Sidonia, Jerez de la Frontera og Sanlúcar de Barrameda
På en kegleformet klippe ligger Medina Sidonia, der i 1264 blev erobret fra maurerne. I 1400-tallet blev Guzmán familien etableret som hertuger, for at forsvare området til Cádizbugten, og herefter blev Medina Sidonia et af Spaniens vigtigste hertugdømmer. Mange af byens middelaldermure er bevaret. Byrundtur i den gamle by forbi den smukke kirke Santa María la Coronada.
Jerez de la Frontera er verdensberømt for rideskoler og stutterier med smukke, hvide andalusiske heste – samt for sherryproduktion.
På den kendte Kongelige Andalusiske Skole for Ridekunst – Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestre oplever vi en meget spændende fremvisning af, hvordan hestene bliver trænet (afrejse 21/4, 5/5, 29/9 og 13/10) eller vi ser en fornem og farverig opvisning i dressur med ryttere i traditionelle ridedragter (afrejse 1/9, 15/9 og 21/9). Forbehold for ændring i rideskolens program.
Jerez de la Frontera er omgivet af marker med vinstokke i lange rækker. Engelske købmænd opdagede, at tilsætning af vinsprit til den lokale vin var vellykket – en proces, der i dag er grundlaget for sherryproduktion. Kombinationen af sol og den kalkholdige jord giver druerne et højt sukkerindhold. Sherry er hovedsagelig en blanding af druesorterne palomino og pedro ximénez. Vi besøger et af de store vinhuse med sherrysmagning.
Sidst på eftermiddagen ankomst til Costa de la Luz – Lysets Kyst, der strækker sig fra Huelva til Tarifa. Vi bor 3 nætter i den blomstrende ferieby, Sanlúcar de Barrameda smukt beliggende direkte ud mod Atlanterhavet. Herfra drog Columbus i 1498 ud på sin tredje færd til America.

Dag 5: Sanlúcar de Barrameda
Byrundtur forbi små paladser og kirker. En flot by anlagt, hvor Andalusiens længste flod Guadalquivir møder havet.
Sanlúcar de Barrameda er kendt for fremstilling af manzanilla – en let, tør sherry. Nyd eftermiddagen på egen hånd med sherrysmagning på de små stemningsfulde bodegaer eller måske bare afslapning på den brede sandstrand ud mod Atlanterhavet.

Dag 6: Fridag i Sanlúcar de Barrameda eller sejltur
Ekstraudflugt: Sejltur på Guadalquivirfloden
Den 657 km lange Guadalquivirflod er sejlbar til Sevilla, men i antikkens Rom var den sejlbar helt til Córdoba. Marsklandskabet ved flodens udmunding grænser op til Spaniens største nationalpark, Doñana – der sammenlignes med Camargue i Frankrig. Et biodiversitet fredet af UNESCO med mere end 300 forskellige slags fugle. Ca. 3 ½ times sejltur langs floden med besøg i nationalparken.

Dag 7: Gibraltar, Marbella og Mijas
Flot køretur langs Gibraltarstrædet, der forbinder Atlanterhavet og Middelhavet. I klart vejr er der imponerende udsigt over strædet og den afrikanske kyst.
Gibraltar er Europas sidste koloni og et lille stykke af Storbritannien. Vælg mellem tid på egen hånd i Gibraltar by på hovedgaden Main Street med toldfrie butikker, pubber og restauranter med fish & chips – eller tag med til St. Michaels Grotte. Her findes Europas eneste vildtlevende aber. Det siges, at briterne bliver på Gibraltar, så længe aberne er der! Huler og tunneller præger det lille område. Svimlende udsigtspunkter næsten lodret ned af klippen. Entré ca. EUR 20 er ikke inkl. (Vær tålmodig ved grænseovergangen).
Vi fortsætter langs Costa del Sol, og gør et stop i Solkystens mest fashionable by Marbella. En legeplads for millionærer og berømtheder med kasino, dyre restauranter og den eksklusive lystbådehavn Puerto Jose Banus.
1 nat på Solkysten i den charmerende landsby Mijas, fornemt beliggende lidt oppe i bjergene nord for Fuengirola. Om aftenen tager vi på en lille slentetur gennem byens stejle gyder forbi de hvidkalkede huse og farvestrålende patioer. Af og til ses æsler, der stadig benyttes som transportmiddel i den idylliske by.

Dag 8: Hjemrejse
Om eftermiddagen flyver vi fra Málaga med Norwegian til København.
Afr 21/9: Afrejse tidligt om morgenen.

Information om hoteller

Hotel Polo
Lille familiehotel i hjertet af byen blot få minutters gang til kløften. Elevator, lounge og morgenmadsrestaurant. Rummelige, uensartede værelser med aircondition, tv, hårtørrer og gratis trådløst internet.

Hotel Sevilla
Moderne hotel i centrum blot få minutters gang til tyrefægterarenaen. Elevator, restaurant, bar og gratis trådløst internet på fællesområder. Lyse, elegant indrettede værelser med aircondition, tv og hårtørrer.

Hotel el Tajo
Lille hotel i centrum ved den populære gade Carrera Espinel. Elevator, restaurant, bar og sikkerhedsboks i receptionen. Pæne værelser med aircondition, tv, hårtørrer og gratis trådløst internet.

Hotel Peña de Arcos
Populært centralt beliggende hotel i den gamle bydel. Elevator, solterrasse, bar og morgenmadsrestaurant. Pæne værelser med aircondition, tv og gratis trådløst internet.

Hotel Macià Doñana
Flot hotel blot 100 meter til stranden og ca. 10 minutters gang til centrum. Elevator, stor udendørs swimmingpool, moderne restaurant, bar, poolbar, have og solterrasse. Stilfulde værelser med aircondition, tv, hårtørrer og gratis trådløst internet.

Hotel THR Mijas
Elegant hotel i ægte andalusisk stil med betagende beliggenhed. Elevator, udendørs swimmingpool med storslået udsigt over kysten, solterrasse, have, tennis, hyggelig reception og opholdsrum. Restaurant, bar og poolbar. Spa med indendørs swimmingpool, massage- og skønhedsbehandlinger. Hyggelige værelser med hårtørrer, tv, sikkerhedsboks, aircondition og trådløst internet mod gebyr.

Information om kulturrejser med Vitus

Som nævnt er Vitus specialist i kulturrejser med dansk rejseleder og du kan rejse med bus, fly og skib. Ovenstående informationer om kulturrejsen Andalusiens hvide byer er fra Vitus Rejser og der tages forbehodl for fejl og ændringer. Hvis du ønsker mere information om denne eller andre kulturrejser med Vitus henvises til Vitus Rejser.