Kultur i Østrig

Østrig har et stort og varieret kulturelt udbud med alt fra arkitektoniske mindesmærker til koncerter, teater- og operaforestillinger, museer og festspil. Opera- og operettebyen Wien er et af Europas musikalske centre, og drengekoret Wiener Sängerknaben samt Wienerfilharmonikerne er verdensberømte. Mozarts fødeby Salzburg og de årlige festspil dér indtager også en særstilling.
Ud over Mozart var mange andre af verdens mest fremtrædende komponister østrigere, eksempelvis Joseph Haydn, Franz Schubert og familien Johann Strauss. Arnold Schönberg, Alban Berg og Anton Webern anses for at være grundlæggere af den moderne kunstmusik.

Omkring år 1900 oplevede Wien en kulturel blomstringstid. Byen var centrum for en moderne bevægelse, der gik under navnet Wiener-Sezession med malere som Gustav Klimt, Egon Schiele og Oscar Kokoschka. Jugendstilen inden for arkitekturen udviklede sig med arkitekter som Josef Hoffmann og J.M. Olbrich, og Sigmund Freud udviklede sine teorier om drømmetydning og psykoanalyse.

Af andre kendte østrigske kunstnere kan nævnes forfatterne Stefan Zweig, Robert Musil og Peter Handke.

I 2004 fik Østrig sin første Nobelpristager i litteratur, da forfatteren, dramatikeren og samfundskritikeren Elfriede Jelinek vandt den eftertragtede pris.