Kulturrejser til Tenerife

En kulturrejse til Tenerife byder på smukke landskaber og en spændende atlantisk kultur, der med tiden har fået sit helt eget særpræg, fjernt fra fastlandets daglige rytme. Øen er præget af store naturmæssige kontraster mellem dens sydlige og nordlige del, og byder bl.a. på Spaniens højeste bjerg, fantastiske strande, et mildt klima, og et muntert folk, der sætter en ære i at opretholde deres unikke traditioner og fester.

Puerto de la Cruz er det ældste turistområde på De Kanariske Øer. Siden det 19. århundrede har det været et berømt rekreationssted på grund af det milde klima og de smukke omgivelser. Området ligger ved havet tæt ved den frugtbare Orotava-dal på øens nordkyst. Puerto de la Cruz er en del af dalens tropiske natur og det er dejligt at spadsere i gaderne med de mange blomster og træer. Specielt behagelig er strandpromenaden og Martiánez-søen, som er et område med naturlige bassiner, skabt af den store kunstner fra Lanzarote César Manrique. I byens omegn findes smukke steder, som man absolut bør se, som f.eks. den anerkendte botaniske have eller den ornitologiske park Loro Parque. Få kilometer herfra ligger naturen lige for med en mængde ekskursionsmuligheder, til fods eller i bil.

Forbundet med turistboligområderne i syd, hvor der er tørrere, men et bedre klima, ligger der andre steder, hvorfra man kan nyde havet. Det vigtigste område er uden tvivl Playa de las Américas-Los Cristianos, hvor der findes et fremragende udbud af indkvarteringsmuligheder, barer, restauranter, hoteller, natbarer og andre serviceydelser, der kan gøre livet behageligt for turisten. Langs sydkysten findes også andre mindre områder, som El Médano, hvor windsurfing står i højsædet, Costa del Silencio og Los Gigantes, hver især steder med sit eget særpræg.

Den sydlige del af øen er yderst velegnet til afslapning ved stranden, havbadning og til at udøve vandsport. Den mest populære er windsurfing.

En blomsterhave under vulkanen

Den imponerende Teide-vulkan, Spaniens højeste bjerg, er helt sikkert en af de kendteste naturattraktioner på De Kanariske Øer. Med en højde på 3.718 m over havets overflade rejser bjerget sig op fra en stor vulkansk nedsænkning, der ligger i 2.000 meters højde midt på Tenerife. Hele denne naturenhed med mærkelige former og lavafarver, og med en enestående flora og en mageløs geografi, udgør Teides nationalpark, som er den mest besøgte i Spanien.

Tenerife er i virkeligheden som et stort bjerg, der kulminerer i Teides kegleform. Øens geologiske historie er bestemt af de vulkanudbrud, der fulgte med dannelsen af denne vulkan og som dækkede størstedelen af øens jordoverflade og omdannede den til stejle bjergsider. To områder forblev imidlertid uberørte af lavastrømmen: det er Anaya- og Teno-massivet, som har en meget højere geologisk alder end det øvrige Tenerife og består af et landskab med dybe kløfter, der er urskovsagtige og tågede i Anaya-massivet og ørkenagtige og maleriske i Teno-massivet.

For foden af Tenerifes store bjerg udbreder sig et smukt og varieret landskab, som man har lovprist fra gammel tid. Den nordlige del, traditionelt et landbrugsområde, er et grønt tæppe, som hæver sig op fra havet til Teides sne: det er La Orotava-dalen, som det fortælles at den berømte naturvidenskabsmand Humboldt faldt på knæ for og kaldte Jordens smukkeste landskab. De øvre dele af dalen er dækket af tæt skov med et veludbygget net af skovveje, som man kan vandre ad.

I de sydlige dele af øen findes et landskab, der i kraft af dets modsætning til det i de nordlige dele forekommer overraskende. Skyerne fra havet fanges af de høje bjerge midt på øen og kan ikke fortsætte mod syd. Således er skråningerne i syd altid solbeskinnede, hvilket har skabt et tørt landskab, hvor lavaen ligger nøgen hen og viser sine forskellige farver. Vegetationen er den typiske for ørkenområder. Her findes også overraskende landskaber som Infierno-kløften eller Los Gigantes-skrænterne,som falder 600 m lodret ned mod havet fra Teno-massivet.

Et muntert folk, der holder af at feste

Det tenerifiske folk har en venlig, snakkesalig karakter og en forkærlighed for at fejre og feste, hvilket gør dem til et muntert folk, som holder af at dele enhver form for følelse med andre. På øen holdes mange traditionelle fester i hævd, hvoriblandt den vigtigste uden tvivl er det berømte karneval. Få er de indbyggere på øen, som ikke forbereder deres udklædning måneder i forvejen eller som ikke er en del af de grupper, der går rundt og synger i gaderne.

De vigtigste byer på øen er hovedstaden, Santa Cruz de Tenerife og den historiske by La Laguna. I førstnævnte, som har ca. 200.000 indbyggere, er der en hyggelig havn, smukke modernistiske herskabshuse og et væld af træbevoksede arealer. La Laguna, øens gamle hovedstad, er De Kanariske øers historiske universitetsby. I den historiske bymidte ligger en samling herskabshuse fra det 17. og 18. århundrede, og her findes øgruppens betydeligste religiøse bygningskunst.

Tre steder i det nordlige Tenerife er berømte for deres særpræg og historiske værdi. La Orotava i dalen af samme navn er en meget smuk by midt i et hav af bananpalmer, som dækkes af et tæppe af blomster under Kristi Legmesfest. I lcod de los Vinos, midt i det vindyrkningsområde, hvor de berømte malvasier-vine stammer fra, vokser det tusindårige drageblodstræ, selve symbolet på Tenerife, midt i den pragtfulde historiske bykerne. Garachico, beliggende i et terræn, som en lavastrøm erobrede fra havet, er en forunderlig by med brostensbelagte gader og smukke hvide bygninger.

De kanariske øer byder på unikke naturoplevelser og høj sol

De kanariske øer, som igennem årtier har været en af Spaniens mest populære rejsedestinationer, tæller mange flere, end de fleste umiddelbart tænker over. Kategoriseret fra den største til den mindste ø er der i alt 13 øer i denne solbeskinnede øgruppe: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste og Isla de Lobos.

Flere af dem byder på det rene afslapnings- og naturoplevelsesparadis for solhungrende turister i efterårs- og vintermånederne. Øerne er selvfølgelig et besøg værd året rundt, men om efteråret og vinteren bliver de særligt attraktive for os, der bor så langt nordpå, at en uge eller to med varme og høj sol er noget, vi ellers skulle kigge langt efter fra oktober til marts.

De kanariske øer hører politisk og administrativt under Spanien, men ligger rent geografisk i Afrika – omkring 100 km. ude i havet, vest for grænsen mellem Marokko og Vest-Sahara. Klimaet er subtropisk, med meget varme dage om sommeren, og en anelse køligere om vinteren. Øerne ligger dog tættere på ækvator end noget andet subtropisk område i Europa, og ligger samtidig på en måde, så de er geografisk beskyttet mod de tropiske storme, der ellers kan hærge i områderne omkring ækvator. Så der er mulighed for stormfri solferie året rundt, og det er bare en ud af mange grunde til, at øerne er så højt elskede blandt Spaniens-rejsende.

Naturparadiset La Gomera – blot en ud af mange vidundere blandt de kanariske øer

De klassiske turistdestinationer i området er især Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote. Fuerteventura er også populær, men mest blandt turister, der dyrker meget vandsport, såsom windsurfing. Flere af de mindre øer er meget tyndt befolkede, men mange af dem har et interessant og unikt dyre- og planteliv, som der er mulighed for at opleve på halv- eller heldags-ture fra de større øer.

Et eksempel er La Gomera, som er en af de geografisk ældste øer i gruppen. Den dækker over mere end 350.000 kvadratkilometer, og med sine kun lidt over 22.000 indbyggere er den særdeles tyndt befolket. Dette giver rigelig med plads til, at naturen kan udfolde sig fra sin vilde og uberørte side, og La Gomera er stedet, hvor man kan besøge den berømte Garajonay National Park. En fugtig, subtropisk regnskov, der rummer flere forskellige typer rig, tyk, svært gennemtrængelig og spændende skov. En anden oplevelse i nationalparken er nogle meget specielle, vulkanske klippeformationer i alle former og størrelser.

Men man behøver nu ikke at rejse til de mindre øer for at opleve kanarie-gruppens unikke naturfænomener. Som det – på grund af den fysiske isolation fra fastlandet – er almindeligt på øer, findes der på alle øer i gruppen mange arter, der ikke findes andre steder i verden. På Gran Canaria, som mange måske først og fremmest forbinder med sol og strand, er der meget specielle og smukke naturoplevelser at hente for turister.

Oplev Gran Canarias unikke natur i parker, bjerge og vand

46 procent af Gran Canaria er blevet erklæret for biosfærereservat af UNESCO, og øen rummer flere storslåede naturparker, som man kan besøge til fods eller på cykel. Her kan man via vandrestierne udforske det rige dyre- og planteliv, der findes på “Den store hunde-ø”, som navnet Gran Canaria oprindeligt betyder.

Vil man lidt væk fra strandlivet i turistområderne en dag, kan det også anbefales at leje en bil og køre ind i landet på øen. Kører man bare lidt op i bjergene, føler man sig straks som var man i en helt anden verden i forhold til, når man er ved kysten. Der er mange særprægede klippeformationer, man kan beundre på Gran Canaria, ligesom på de andre kanariske øer. Klipperne er præget af vind, vejr og årtusindernes gang, og blandt dem står en af de mest specielle – øens vartegn – og rager op over de andre: Roque Nublo, som er 80 meter høj og ligger i nærheden af byen Tejeda. Den blev dannet ved et vulkanisk udbrud for 4.5 millioner år siden, og er en af de højeste klippeformationer i hele øgruppen.

Gran Canaria egner sig – ud over vandre- og køreture, afslapning og badning ved stranden og indtagelse af fantastisk velsmagende, friskfanget fisk – glimrende til vandsport, og ved den sydlige kyst ser man ofte ikke bare vandsportsudøvere, men også hvaler og delfiner boltre sig i bølgerne. Store, eksotiske skildpadder kan man også få øje på.

Sort sand og sommerfugle på Tenerife

Den største ø i gruppen, Tenerife, har ligeså meget dejligt at byde den rejsende på som Gran Canaria. Tenerife er speciel på flere måder, og er blandt andet berømt for sit sorte sand, der skyldes aske fra de mange vulkanudbrud, øen har oplevet de sidste millioner år. Sandet er sort på hele øen, og det er et fascinerende syn – dog skal man om sommeren være påpasselig, når man går i det, da det kan blive ekstremt varmt på grund af solens opvarmning. Vulkanudbrud skulle der dog ikke være nogen betydelig fare for at opleve på Tenerife i nutiden.

Det er på Tenerife, man kan besøge verdens 3. største vulkan, Teide, og naturhaverne Mariposario, hvor sjældne, tropiske sommerfugle i de mest imponerende farver og størrelser kan opleves.