De kanariske øer byder på unikke naturoplevelser og høj sol

De kanariske øer, som igennem årtier har været en af Spaniens mest populære rejsedestinationer, tæller mange flere, end de fleste umiddelbart tænker over. Kategoriseret fra den største til den mindste ø er der i alt 13 øer i denne solbeskinnede øgruppe: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste og Isla de Lobos.

Flere af dem byder på det rene afslapnings- og naturoplevelsesparadis for solhungrende turister i efterårs- og vintermånederne. Øerne er selvfølgelig et besøg værd året rundt, men om efteråret og vinteren bliver de særligt attraktive for os, der bor så langt nordpå, at en uge eller to med varme og høj sol er noget, vi ellers skulle kigge langt efter fra oktober til marts.

De kanariske øer hører politisk og administrativt under Spanien, men ligger rent geografisk i Afrika – omkring 100 km. ude i havet, vest for grænsen mellem Marokko og Vest-Sahara. Klimaet er subtropisk, med meget varme dage om sommeren, og en anelse køligere om vinteren. Øerne ligger dog tættere på ækvator end noget andet subtropisk område i Europa, og ligger samtidig på en måde, så de er geografisk beskyttet mod de tropiske storme, der ellers kan hærge i områderne omkring ækvator. Så der er mulighed for stormfri solferie året rundt, og det er bare en ud af mange grunde til, at øerne er så højt elskede blandt Spaniens-rejsende.

Naturparadiset La Gomera – blot en ud af mange vidundere blandt de kanariske øer

De klassiske turistdestinationer i området er især Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote. Fuerteventura er også populær, men mest blandt turister, der dyrker meget vandsport, såsom windsurfing. Flere af de mindre øer er meget tyndt befolkede, men mange af dem har et interessant og unikt dyre- og planteliv, som der er mulighed for at opleve på halv- eller heldags-ture fra de større øer.

Et eksempel er La Gomera, som er en af de geografisk ældste øer i gruppen. Den dækker over mere end 350.000 kvadratkilometer, og med sine kun lidt over 22.000 indbyggere er den særdeles tyndt befolket. Dette giver rigelig med plads til, at naturen kan udfolde sig fra sin vilde og uberørte side, og La Gomera er stedet, hvor man kan besøge den berømte Garajonay National Park. En fugtig, subtropisk regnskov, der rummer flere forskellige typer rig, tyk, svært gennemtrængelig og spændende skov. En anden oplevelse i nationalparken er nogle meget specielle, vulkanske klippeformationer i alle former og størrelser.

Men man behøver nu ikke at rejse til de mindre øer for at opleve kanarie-gruppens unikke naturfænomener. Som det – på grund af den fysiske isolation fra fastlandet – er almindeligt på øer, findes der på alle øer i gruppen mange arter, der ikke findes andre steder i verden. På Gran Canaria, som mange måske først og fremmest forbinder med sol og strand, er der meget specielle og smukke naturoplevelser at hente for turister.

Oplev Gran Canarias unikke natur i parker, bjerge og vand

46 procent af Gran Canaria er blevet erklæret for biosfærereservat af UNESCO, og øen rummer flere storslåede naturparker, som man kan besøge til fods eller på cykel. Her kan man via vandrestierne udforske det rige dyre- og planteliv, der findes på “Den store hunde-ø”, som navnet Gran Canaria oprindeligt betyder.

Vil man lidt væk fra strandlivet i turistområderne en dag, kan det også anbefales at leje en bil og køre ind i landet på øen. Kører man bare lidt op i bjergene, føler man sig straks som var man i en helt anden verden i forhold til, når man er ved kysten. Der er mange særprægede klippeformationer, man kan beundre på Gran Canaria, ligesom på de andre kanariske øer. Klipperne er præget af vind, vejr og årtusindernes gang, og blandt dem står en af de mest specielle – øens vartegn – og rager op over de andre: Roque Nublo, som er 80 meter høj og ligger i nærheden af byen Tejeda. Den blev dannet ved et vulkanisk udbrud for 4.5 millioner år siden, og er en af de højeste klippeformationer i hele øgruppen.

Gran Canaria egner sig – ud over vandre- og køreture, afslapning og badning ved stranden og indtagelse af fantastisk velsmagende, friskfanget fisk – glimrende til vandsport, og ved den sydlige kyst ser man ofte ikke bare vandsportsudøvere, men også hvaler og delfiner boltre sig i bølgerne. Store, eksotiske skildpadder kan man også få øje på.

Sort sand og sommerfugle på Tenerife

Den største ø i gruppen, Tenerife, har ligeså meget dejligt at byde den rejsende på som Gran Canaria. Tenerife er speciel på flere måder, og er blandt andet berømt for sit sorte sand, der skyldes aske fra de mange vulkanudbrud, øen har oplevet de sidste millioner år. Sandet er sort på hele øen, og det er et fascinerende syn – dog skal man om sommeren være påpasselig, når man går i det, da det kan blive ekstremt varmt på grund af solens opvarmning. Vulkanudbrud skulle der dog ikke være nogen betydelig fare for at opleve på Tenerife i nutiden.

Det er på Tenerife, man kan besøge verdens 3. største vulkan, Teide, og naturhaverne Mariposario, hvor sjældne, tropiske sommerfugle i de mest imponerende farver og størrelser kan opleves.