Den Tyrkiske Riviera

At rejser på kulturrejse langs den Tyrkiske Riviera i båd er en rejseform der de seneste år for alvor har oplevet en stor vækst. Har du prøvet en kulturrejse ombord på en af de små “krydstogtskibe” i f.eks Kroatien og Grækenland, så bliver du ikke skuffet når rejsen går til Tyrkiet.

På en sejlerodyssé langs Den Tyrkiske Riviera, hvor Ægæerhavet og Middelhavet mødes, kan man rigtigt se storheden i Tyrkiets ældgamle kulturer. En fuldt bemandet gulet, et tomastet, dieseldrevet træskib af traditionel type, er – hvad enten den chartres af en gruppe eller familie, eller man individuelt lejer en kahyt – den perfekte måde at udforske denne 370 km lange, slyngede kyststrækning på, hvoraf store dele er utilgængelige i bil. Her antager vandt en lysende blå farve, som man ikke finder nogen andre steder i Europa (heraf navnet Turkiskysten og mavi yolcülük, en Blå Rejse), og som danner den perfekte baggrund for græsk-romersk ruiner, solbagte strande, enkle frokoster med frisk fisk på livlige havnecaféer og tilmed en lille ø, som Kleopatra modtog som gave fra Marcus Antonius.

Krydstogterne udgår normalt fra de gamle havnebyer Marmaris, Antalya og Bodrum, sidstnævnte er en tidligere fiskerby og i dag et charmerende feriested, hvis havn domineres af den markante St. Peters Borg, bygget af johanniterridderne i 1402. Den ligger omgivet af vand på tre sider, er et af de sidste og fineste eksempler på korsfarerarkitektur i Det Nære Østen og blev opført af resterne af et af oldtidens syv underværker: Mausoleet i Halikarnassos, et marmorgravmæle fra 4. århundrede f.Kr. bygget til kong Mausolos af hans søster og hustru, Artemisia. Det var et af de fornemste gravmæler, der nogensinde er blevet bygget (og har givet det danske sprog ordet “mausoleum”), og lå her i 1500 år, før det blev ødelagt ved et jordskælv.

Krydstoger langs den tyrkiske sydvestkyst foregår i perioden fra april til oktober oktober hvor vejret normalt er godt. Læs mere om krydstogter her på bloggen om kulturrejser eller om gulet på www.gulet.net.

Bodrum

Bodrum har undergået betydelige forandringer i det seneste årti og er i dag bedst kendt som Ægæerhavets sejlercenter. Dette er udsøgte krydstogtfarvande med ikke færre end 80 ankerpladser mellem Bodrum og Antalya. De fleste gulet-togter bookes for en uge, men selv en endagstur sydpå til den skønne, bjergkransede Gökova Körfezi (Gökova-bugten) er det hele værd, da man her vil kunne fryde sig over en afsides lille bugt og en enkel frokost med fisk, tilberedt af mandskabet. Generelt set får man på krydstogter øst for Marmaris besøgt klassiske seværdigheder og set en række smukke landskaber, mens sejladser vest for Marmaris er lagt an på færre historiske steder. Den bedste tid at rejse på kulturrejse til området omkring Bodrum er fra midten af maj til slutningen af juni og igen fra sidst i august til udgangen af september. hvor man undgår de store turistgrupper, der kommer hertil i juli og august. Desuden så er vejret og klimaet perfekt til en kulturrejse i lavsæsonen.