Vandreture på Madeira

Vandreture på Madeira er den absolut bedste måde, hvorpå du kan opleve den smukke natur på øen. Madeira er berømt for sin vandningskanaler, kaldet levadaer, som foruden at forsyne Madeiras afgrøder med vand, også udgør fremragende vandrestier. Sværhedsgraden på Madeiras vandreruter er meget forskellig, og med 2500 km levadaer er der utallige af muligheder for dig, som ønsker at få naturen på helt tæt hold, uanset om din ferie er en kulturrejse, hvor du blot vil vandre en dag eller to, eller du rejser til Madeira på en decideret vandreferie.

Madeira – skabt til vandreferie eller smukke spadsereture

Landskabsmæssigt er Madeira en af de mest afvekslende øer i verden, i skarp konkurrence med Azorerne, som jo også hører til Portugal. Som beskrevet indledningsvis, finder man på Madeira et enormt netværk af stier, også kaldet veradas, og vandingskanaler, som hedder levadas på portugisisk. Disse stier og lavadas forgrener sig i et nærmest labyrintisk system i Madeiras natur, som består af frodige bjerge og dale. Det er faktisk muligt for besøgende på Madeira at udforske hele øen ved at benytte levadaerne, og der venter store naturoplevelser, uanset hvilken vandrerute, man vælger.

Vandrerute på Madeira

Ponta de São Lourenço naturreservatet har imponerende udsigter. Kilde: Leo-setä

Det højeste bjerg på Madeira er 1800 meter højt og det siger sig selv, at alene højderne gør, at der på nogle af vandreruterne kræves en god form. Næsten lige meget hvilken af de mange vandreruter du vælger, har man en betagende udsigt, enten over Madeiras smukke kyst eller de imponerende bjerge. Madeiras levadaer blev bygget af de første besættere på øen og de havde næppe forstillet sig, at de lagde grundstenen til et af verdens bedste vandresystemer.

Stierne er enten stabiliseret ved stampet jord langs selve vandningskanalen, eller ved sten, der er lagt langs kanalerne. Det betyder, at det ikke er selve underlaget, der gør om en vandrerute er svær, men mere hvor kuperet ruten er. Vær opmærksom på, at selvom Madeira har levadaer overalt på øen, er der på mange vandreruter, hvor man ikke benytter selve levadaen og derfor kan sværhedsgraden på disse ruter være ret svære.

Veradaerne på Madeira – ikke bygget bygget til turister

Husk på, at der er forskel på levadaer og veradaer, og nu lyder det måske voldsomt, at veradaerne på Madeira ikke er bygget til turister. At vi alligevel siger det skyldes, at vi vil understrege, at hvis du rejser på egen hånd, så skal du huske, at til langt de fleste stier og levadaer skal du bruge et transportmiddel. Veradaerne blev nemlig bygget dengang byerne var totalt isolerede fra omverden – så ville man ikke tage søvejen, måtte man jo lave en sti eller en verada.

Faktisk er veradaerne ofte de mest spektakulære vandreruter, man kan vælge, men også de, som er sværest at finde, og med mindre du vil ende vandreturen, hvor du begyndte, er det nødvendigt med transport. Nu er problemet jo, at lejer du selv bil, vil du som regel skulle tilbage for at afhente bilen, så det vil være en god ide at undersøge om der går lokale busser, eller at bestille en taxa, som kan afhente en, når man er færdig med dagens oplevelser. Taxa på Madeira er forholdsvis rimelig i pris. Rejser du på egen hånd, vil vi dog anbefale, at du tilmelder dig en af de organiserede vandreture, hvor transport er med i prisen. Disse vandreture foregår i små grupper og med en lokal guide, der kender Madeiras natur.