Seværdigheder på en kulturrejse til Firenze

Har du besøgt Firenze på en kulturrejse ved du at byen rummer seværdigheder nok til mange ugers ophold, og det derfor er et spørgsmål om at vælge hvad man ikke kan nå at se. Nedenstående er mit bud på de seværdigheder jeg ville besøge hvis det var første gang jeg skulle på kulturrejse til Firenze.

Kort om Firenze

Firenze i Toscana, renæssancens vugge og hjerte, er en stolt, aristokratisk by, hvis labyrint af brolagte gader og piazzaer er kranset af middelalderlige tårne, historiske caféer og fæstningsagtige palazzi. Sanserne kan dårligt følge med her. Og så er der det andet problem: Hvordan får man det hele at se igen?

“Den gud, der skabte bjergene omkring Firenze, var kunstner. Nej! Han var juveler, gravør, billedhugger, bronzestøber og maler: Han var florentiner.” – Anatole France

Top seværdigheder i Firenze

Læs en kort beskrivelse af nedenstående seværdigheder i Firenze, som er nogle af de seværdigheder som de fleste rejsende til byen besøger.

Bargello-Museet

Bargello, der har til huse i et gotisk palads, opført som arsenal og fæstning i 1255, tjente senere som administrationsbygning og fængsel, før det blev omdannet til museum i 1965. I dag rummer det Firenzes fornemste samling af renæssanceskulpturer med værker af Michelangelo (nogle af hans tidligste), Donatello, Cellini, Giambologna og Luca og Giovanni della Robbia. Højdepunktet er bl.a. Michelangelos Apollon, Bacchus (der ser en kende beruset ud) og Pitti Tondo (madonna med barnet) og Donatellos David og Skt. Georg. Museet omfatter tillige samlinger af middelaldervåben, orientalske tæpper, elfenbensskulpturer, majolika-fajancer fra 1500-tallet, freskoer fra Giotto-skolen og historiske renæssancemedaljer. Bargello museet finder du på adressen Via del Proconsolo i Firenze, læs mere på www.firenzemusei.it

Galleria Dell’Accademia

Accademia blev grundlagt i 1784 som et kunstnerakademi og har siden 1873 været hjemsted for Michelangelos berømte David, der blev skabt mellem 1501 og 1504 og gennem næsten fire århundreder stod som midtpunkt for Piazza della Signoria. (I dag er det en kopi, der står ude på pladsen). Ud over dette mesterværk, der blev skabt af kasseret marmor, da kunstneren var 29, rummer museet tillige Michelangelos Matthæus og de fire ufuldførte Slaver med deres former, der kæmper for at bryde sig fri af marmoret omkring dem. Ingen ved egentlig, om de er ufuldførte eller med vilje er skabt halvt frie af de rå stenblokke. Værker fra 13- til og med 1800-tallet fylder de øvrige sale. Galleria DellÁccademia ligger på adressen Via Ricasoli i Firenze.

Il Duomo

Il Duomo, katedralen Santa Maria Dei Fiori – Firenzes Duomo blev oprindelig tegnet i 1296 af Arnolfo di Cambio, men er faktisk opført af en række arkitekter, der overvandt enorme tekniske problemer, da de skabte, hvad der formentlig er renæssance-arkitekturens største byggebedrift. Katedralen, der blev indviet i 1436, kan bryste sig af Filippo Brunnelleschis enorme ottekantede kuppel (verdens største, da den blev bygget, og i dag selveste symbolet på Firenze), i hvis indre man kan se en enorm fresko, Dommedag, af Giorgio Vasari og Federico Zuccari; glasmalerier af Lorenzo Ghiberti; og Paolo Uccellos vældige ur i indgangshallen. Katedralens røde, hvide og grønne marmorfacade er en sen tilføjelse fra 1800-tallet. Afslut turen med et besøg i piazzaens to andre højdepunkter: Baptisteriet med dets berømte bronzedøre, Dørene til Paradis, af Ghiberti og Giottos slanke klokketårn med udsigt over renæssancens Firenze oppe for enden af dets 414 trappetrin.

Medici-Kapellerne

Cappelle Medicee, der udgør en del af det monumentale San Lorenzo-kompleks (Mediciernes sognekirke, som er værd at besøge, men næsten altid overses af turister), var Michelangelos første arkitekturprojekter, påbegyndt i 1520’erne og udset til at huse de jordiske rester af Lorenzo il Magnifico og tre andre medlemmer af denne herskerfamilie. Kapellerne er berømte for de hvilende, allegoriske statuer af den kvindelige Daggryet og den mandlige Skumringen, der pryder gravmælet for Lorenzo 2., hertug af Urbino (barnebarn af Lorenzo il Magnifico), og for figurerne af den mandlige Dagen og den kvindelige Natten på gravmonumentet for Giuliano, hertug af Memours. Ironisk nok fuldførte Michelangelo ikke de to vigtigste gravmæler – dem for Lorenzo il Magnifico og hans bror, Giuliano, som ligger i en ordinær grav over for alteret. Senere (og mindre imponerende) grave rummer de jordiske rester af de Medicinomarker, der herskede, indtil slægten uddøde i 1737. Medici kapellerne finder du på Piazza Madonna degli Aldobrandini, i midten af Mercato San Lorenzo, med adgang via en separat indgang fra San Lorenzo-kirken.

Museo San Marco

Den mest berømte munk ved dette 1200-tals kloster (udvidet i 1400-tallet) var Fra Angelico, og i dag rummer San Marco Italiens største samling af hans værker. Hans mesterværk fra 1442, Korsfæstelsen, kan ses her, og det samme kan en række malte paneler, altertavler og en serie fresker, der pryder mange af de enkle celler, hvor munkene levede og bad. (Savonarola, den fundamentalistiske svovlprædikant, som vandt Mediciernes gunst, men siden faldt i unåde, var prior for dette kloster og boede i celle 11). Af det halve dusin smukke Sidste Nadver-fresker, der kan ses i Firenzes forskellige klostre, er den i San Marcos refektorium af Dominico Ghirlandaio en af de mest betydende. Ghirlandaio indførte en ung Michelangelo i freskomaleriets kunst, noget, denne drog stor nytte af årtier senere i Det Sixtinske Kapel.

Piazza Della Signoria og Palazzo Vecchio

Piazza della Signoria, der gennem mere end 700 år har været Firenzes samlingspunkt, er i dag et populært udendørs skulpturgalleri og tiltrækker turister til sine caféer og sit evige folkeliv. Nogle af skulpturerne er originale – som f. eks. Giambolognas bronzestatue af storhertug Cosimo 1. til hest – mens andre (især Michelangelos David og Donatellos Marzocco og Judith og Holofernes) er kopier, hvis originaler nu befinder sig på forskellige museer i Firenze, beskyttet mod vejr og vind. Foran Bartolomeo Ammannatis Neptun-fontæne markerer en mindeplade det sted, hvor Savonarola i 1490’erne havde sine Forfængelighedens Bål med opfordring til florentinerne om at brænde deres spejle, bøger, brætspil, parykker, malerier og andre symboler på dekadent vantro. Florentinernes smag for hans særlige udgave af puritanismen holdt kun kort, og i 1498 blev Savonarola, efter at de havde hængt ham, brændt på det selvsamme sted.

Det gotiske Palazzo Vecchio, skabt af Arnolfo di Cambio, tårner sig op langs den ene side af piazzaen. Det blev bygget mellem 1299 og 1302 som hjemsted for Signoria (byens udøvende råd), og det fungerer stadig som Firenzes rådhus. Den mægtige Salone dei Cinquecento var mødesal for Den Florentinske Republiks 500-mand store råd. Ved den ene væg står Michelangelos statue Sejren fra 1533-34. På anden sal finder man freskoen Quartiere degli Elementi af Vasari; Eleonora di Toledos gemakker, bolig for hertug Cosimo 1. Medici og hans spanske hustru Eleonora di Toledo gennem ti år, indtil de flygtede over i Palazzo Pitti på den anden side af floden; og Donatellos originale Judith og Holofernes-statue.

Palazzo Pitti og Galleria Palatina

Pitti-paladset blev opført af den rige florentinske købmand og bankier Luca Pitti sidst i 1400-tallet og blev købt af Medicierne i 1550, hvorefter det blev væsentligt udvidet og blev den officielle residens for de regerende hertuger. I dag rummer det nogle af de betydeligste florentinske museer, især Galleria Palatina, hvis 26 rum byder på kunst fra højrenæssancen og senere perioder, bl.a. af Tizian, Rafael, Rubens, Murillo og Caravaggio. Det er det vigtigste museum i Firenze næst efter Uffizierne. Af andre museer kan nævnes Sølvmuseet, Galleria d’Arte Moderna, Porcelænsmuseet og Dragtgalleriet. Det meste af den udsmykning, man ser i dag, blev skabt i 1600-årene, bl.a. Pietro da Cortonas fresker, der pryder Mediciernes hovedgemakker. Medbring en picnickurv til efter museumsbesøget, og nyd den henne i Mediciernes berømte Boboli-have fra 1500-tallet, som er anlagt på skråningen bag palazzoet.

Santa Croce-kirken

Denne rummelige Santa Croce, der blev opført af franciskanerne mellem 1294 og 1442, men med en facade fra 1800-tallet, er sprængfyldt med fresker fra 1300-tallet og berømte florentineres grave ,bl.a. Michelangelo, Rossini, Machiavelli og Galileo, tillige med et mindesmærke over Dante, der døde i eksil i Ravenna. I den højre korsarm finder man Giottos fresker i Cappella Peruzzi og Cappella Bardi, sidstnævnte berømt fra filmen A Room with a View (på dansk – Værelse med udsigt), nemlig Den hellige Frans’ død og ildprøven foran sultanen af Egypten, nogle af Giottos bedst kendte værker. I venstre korsarm kan man se Donatellos berømte krucifiks. Taddo Gaddis fresker i Cappella Baroncelli gengiver scener fra Jomfru Marias liv, mens Gaddis søn, Agnolo, i højre korsarms Cappella Castlellani har udformet glasmalerierne i sanktuariet ved højalteret og malet helgenerne og cyklussen Legenden om det hellige kors på dets vægge.

Santa Maria Novella-Kirken

Santa Maria Novella blev bygget til dominikanerordenen sidst i det 13. og først i det 14. århundrede og er den eneste af Firenzes større kirker, der kan mønstre en original facade, en udførelse i mangefarvet marmor, der på umærkelig vis blander romansk stil med renæssancestil. Dens indre er fyldt med fresker, udført af Domenico Ghirlandaio (kirkens største blikfang, lige bag højalteret), Filippino Lippi og Nardo di Cione. Andre seværdigheder omfatter den prædikestol, hvorfra Galileo blev fordømt for at hævde, at jorden kredsede om solen; Masaccios Trinità (Treenigheden), det første maleri, skabt ud fra et perfekt matematisk linearperspektiv; og to berømte kors – et i sakristiet af Giotto og et af Brunellschi i Cappella Gondi (bag højalteret), udskåret som et eksempel til efterfølgelse for Donatello, efter at denne afslørede sin knap så traditionelle fortolkning i Santa Croce-kriken. Kirken ligger på Piazza Santa Maria Novella..

Andre seværdigheder

Når man rejser på kulturrejse til Firenze er det ikke seværdigheder som mangler, men her et et par af byens seværdigheder jeg ville besøge hvis jeg havde god tid på rejsen til Firenze.

Il Ponte Veccio

Ponte Vecchi, der blev bygget i 1345 af Taddeo Gaddi, er den ældste og mest berømte bro over Arno-floden. Dens klassiske udhængende boder rummede slagterudsalg, indtil Medici-hertugerne klagede over stanken og fik dem erstattet med guldsmede og sølvsmede, der stadig har til huse her i dag og sælger alt fra italienske smykker i museumskvalitet til mere prisbillige genstande. Broens ry skånede den for at blive sprængt i luften af tyskerne under deres tilbagetrækning under 2. Verdenskrig. Det var den eneste bro over Arno, der overlevede. Ponte Vecchi forbinder Via por Santa Maria på den nordlige bred med Via Guicciardini på den sydlige.

Maggio Musicale Fiorentino

Som kulturhovedstad er Firenze en passende vært for en af Europas største og mest besøgte årlige festivaler for klassisk musik, opera og dans. Denne prestigefyldte festival, der blev indstiftet i 1933, og har været afholdt hvert år siden 1937, har været ledet af maestro Zubin Mehta siden 1985 og byder på såvel kommende stjerner som kunstnere i verdensklasse. Den indledes i begyndelsen af maj og afsluttes med gratis, overdådige udendørs koncerter, som regel på Piazza della Signoria sidst i juni eller først i juli. Læs mere på  www.maggiofiorentino.com.

Mercato Nuovo

Før man forlader byen, bør man besøge det “Nye Marked”, der har fungeret siden 1500-tallet. Der er måske nok ikke så meget, der fanger opmærksomheden blandt de udbudte varer, men stop op for at gnide næsten på messing-porcellinoen (vildornen), som ifølge sagnet vil sikre en snarlig tilbagevenden til Firenze. Du finder Mercato Nuovo på Via por Santa Maria ved Via Porta Rossa.

Mercato San Lorenzo

Italiens største og bedste daglige torvemarked (som er skamløst turistet) består af i hundredvis af boder, der fylder gaderne omkring Mediciernes San Lorenzo-kirke og det overdækkede Mercato Centrale (begge værd at vove sig rundt i). Dette er stedet ,hvor man kan finde alt på de lange ønskelister hjemmefra og desuden masser af lokalkolorit. Mercato San Lorenzo ligger i sidegaderne mellem banegården og Il Duomo i Firenze.

Piazzale Michelangiolo

Solnedgang på Piazzale Michelangiolo – Den billedskønne udsigt fra Firenzes lille plads på bakketoppen har inspireret mere end én af renæssancens mestre. Den er populær blandt turistbusklientellet i dagtimerne og blandt lokale unge og MC’ere om aftenen, en perfekt “kærlighedssti”, med den ene af de to kopier af Michelangelos David som centrum. Eller man kan tage turen herop for at besøge sommerens vandmelonboder og det altid overfyldte Gelateria Michelangiolo. Piazzale Michelangiolo ligger på gaden Viale Michelangiolo i Firenze.

San Miniato-kirken

Vesper i San Miniato-kirken – Denne højtelskede romanske bygning fra 1000-tallet er Firenzes ældste kirke, og den dominerer byens højeste bakkedrag. Dens romantiske beliggenhed med masser af fuglesang og en prægtig panoramaudsigt har gjort den til en populær bryllupskirke, og dens daglige program med gregoriansk sang gør den til det bedste sted i byen for en tidsrejse helt tilbage til middelalderen. San miniato kirken finder du på Via del Monte alle Croci, nær Piazzale Michelangiolo.

Kulturrejser til Firenze

Firenze er ikke uden grund et af de rejsemål i Europa, ja i verden, hvor flest rejser på kulturrejse. Firenze er indbegræbet af kultur og en spændende historie. Også maden, vinen, naturen osv. gør at Firenze er noget helt for sig selv, og bør stå på listen over byer der bare skal besøges hvis man rejser på kulturrejser. Læs meget mere om Firenze og andre rejsemål i Italien her på bloggen.