Topkapi paladset i Istanbul

Topkapi paladset i Istanbul er endnu en af mange seværdigheder i byen man bør besøge på en kulturrejse til Istanbul.

Gennem næsten fire århundreder regerede 25 sultaner det vældige Osmannerrige fra det 70 ha store, vidstrakte paladskompleks Topkapi, der er opført på et forbjerg med udsigt over Bosporusstrædet. I dag fremtræder mange af værelserne og udstillingerne så fascinerende og legenderne så eksotiske, at det er nemt at forestille sig den periode, hvor dette palads rummede et samfund på 40.000 mennesker og var som en by i sig selv. De fleste af sultanatets skatte er forsvundet for længe siden, men de tilbageværende genstande, der er udstillet i Skatkammeret, er nok til at beskæftige fantasien med, hvilke andre kostbare ting folk som Süleyman 1. Qanuni omgav sig med. Den berømte Topkapi-dolk er indlagt med enorme smaragder, og det samme er Selim 1.s trone, der er prydet af over 25.000 ædelsten. Skemagerens Diamant, den femtestørste i verden, kunne første gang beundres af offentligheden i Mehmet 4.s kroningsturban i 1648. Topkapi Paladsets indgang ligger for enden af Babuhümayun Caddesi, lige bag Hagia Sofia

Haremsområdet

Den anden kilde til fascination i dette palads er haremsområdet (“harem” betyder “forbudt” på arabisk). Antallet af haremskvinder forøgedes støt i takt med Osmannerigets tilbagegang og talte over 800 i midten af 1800-tallet,hvor sultan Abdülmecid 1. forlod Topkapi til fordel for det Versailles-agtige Dolmabahcepalads længere oppe ad Bosporusstrædet, lige så ødselt og prangende, men i fransk, ikke tyrkisk stil.

Ciragan Palace Hotel

Hvis man skulle få lyst til selv at prøve livet som pasha, kan man overveje Sultansuiten på Ciragan Palace Hotel, der i en kort periode i 1800-tallet var bolig for sultan Abdülaziz. Dette palads, der ligger majestætisk ned til Bosporusstrædet ca. 2½ km nord for Topkapi, er blevet minutiøst tilbageført til fordums uhæmmede overdådighed med frodige haveanlæg, udendørs restaurant-terrasser og en café nede ved vandet. Gæster, der ikke har lagt beslag på den største suite i Europa, må tage til takke med standardværelserne i den nyere bygning ved siden af, men de er dog intet mindre end fyrstelige. Hotellets højt ansete Tugra-restaurant på en terrasse med udsigt over Bosporus, behandler alle og enhver som kongelige gæster og serverer klassiske osmanniske retter til akkompagnement af tyrkiske musikere. Ciragan Palace Hotel ligger på adressen Cira an Caddesi 84, Besiktas i Istanbul. Find dit hotel i Istanbul på kulturrejser. Læs om udvalgte hoteller i Tyrkiet og andre lande i de forskellige indlæg. I billedgalleriet kan du se foto og priser finder du i hotel oversigten.