Spis som en konge på din rejse i Italien

At nyde den lokale mad i fulde drag bør stå højt på dagsordenen, når man rejser til Italien – uanset hvor i landet, man befinder sig. En af de mest fremtrædende karakteristika ved italiensk mad er dens enkelhed. Som regel skal der ikke mere end maksimalt 8 ingredienser til, før en velsmagende, italiensk ret er fremstillet. Dette har været medvirkende til, at italiensk mad er blevet særdeles populært i stort set hele verden.

Italiensk mad er nemlig, som de fleste af os ved, forholdsvis let at lave derhjemme – og hjemmet og familiens skød er da også traditionelt centrum for det italienske køkken. I Italien har kokkene på såvel de bedste, internationalt anerkendte restauranter som de små, lokale mad-hyggekroge stadig ofte sine opskrifter fra sin bedstemor. Men historien om italiensk mad rækker meget længere tilbage i tiden.

Ældgammelt køkken

Man finder spor af begyndelsen til det nuværende, italienske køkken helt tilbage til 400 år før Kristi fødsel. Køkkenet har sine rødder i blandt andre de etruskiske, romerske, byzantiske, arabiske og jødiske køkkener – og man mener, at franskmændene faktisk lærte at lave mad af italienerne. Dette er nogle franskmænd dog nok uenige i!

3-4 retter

Et traditionelt, italiensk måltid består af 3-4 retter. I Italien ses måltidet som en mulighed for at tilbringe tid sammen med venner og familier, og ved højtider kan hvert måltid meget nemt vare adskillige timer. Til hverdag har italienerne dog ligeså travlt som os andre, så et almindeligt aftensmåltid i Italien består i dag snarere af to retter, en side-ret og kaffe efterfølgende.

Retterne er: “Primo”, forretten, der som regel er suppe, pasta (en lille portion lasagne serveres for eksempel ofte som forret i Italien), risotto eller gnocchi. “Antipasto”, der ordret betyder “før måltidet” spises før forretten, og kan for eksempel bestå af brød med olivenolie og hvidløg. Dette er dog snarere en del af større festmåltider end af almindelige måltider. “Secondo” er navnet på hovedretten, der som regel består af fisk, kalv, kylling, svinekød eller oksekød. Fisk fanges som regel lokalt, så dette vil være den almindelige spise på steder, der ligger ud til havet.

Godt oksekød

Flere italienske regioner er kendte for særligt godt oksekød, for eksempel Toscana, hvor det også er almindeligt at finde hovedretter med vildt. Rigtigt godt, magert, italiensk oksekød kommer til sin fulde ret, når menuen står på carpaccio – tynde skiver af råt oksekød overdrysset med olivenolie, pesto, citron og parmesanost. “Contorno”, side-retten, er tilberedte grøntsager eller salat, afhængigt af hovedretten. Italiensk kaffe, som gerne afslutter et måltid, kan anbefales sammen med en “Dolce”: En sød kage eller småkage.

Regionale forskelle

Der er traditionelt betydelige regionale forskelle på de italienske køkkener. For eksempel er svinekød, kylling og oksekød mest brugt i det norditalienske køkken, hvor køkkenerne i syditalien og på de italienske øer er mere centrerede omkring fisk og skaldyr. Men de regionale forskelle er blevet mindre gennem årene, så uanset, hvor man er, vil næsten alle typer italiensk mad være tilgængelig.

I Italien er maden en stor del af den kulturelle rejseoplevelse, og ofte er oplevelsen en helt anden end på italienske restauranter i Danmark. Der er god grund til at være eventyrlysten og prøve sig frem i det lækre, enkle italienske køkken.