Solares de Portugal – en helt særlig ferieform

”Solares de Portugal” er begrebet for en begivenhedsrig form for ferie i Nordportugal, hvor man oplever Portugal på nært hold ved at komme helt tæt på de lokale, gæstfrie befolkning.

Organisationen bag konceptet Solares de Portugal har eksisteret siden 1983 og tilbyder en meget attraktiv ferieform: 95 ejere af slotte, gårde og landbrugskomplekser har tilsluttet sig organisationen og omdannet deres ejendomme til hyggelige private ”hoteller”, hvor gæsterne oplever en meget personlig modtagelse, hvor de bliver indviet i de lokale traditioner, gastronomi og kultur.

Solares de Portugal – forskellige typer af indkvartering

Konceptet deler sig i tre indkvarteringsgrupper, hvor fællesnævneren dog er dyrkning af landbruget, og hvor gæsterne tilbydes at deltage i forskellige individuelle faciliteter, og hvor der samtidig er mulighed for at udforske omgivelserne med fokus på fx sport, kultur, gastronomi og traditioner samt naturen i de mest uberørte og uspolerede dele af Portugal.  Hermed kan man som gæst danne sig et bedre indtryk af det smukke og romantiske Portugal.

De tre indkvarteringsgrupper er:

 ”Casas Antigas” – adelige slotte/herregårde med en sofistikeret indretning, der for det meste stammer helt tilbage fra det 16. og 17. århundrede og som har været ejet af den samme familie. Mange af disse har haft besøg af den kongelige familie.

”Quintas” -herregårde/landejendomme der ligeledes har været ejet af den samme familie i flere århundrede, og som i flere tilfælde blev brugt af familier som ferieopholdssted.  Indretningen er mere traditionel og tilpasses de forskellige regioner. Beliggenheden kan være mere landlig end ”Casas Antigas”.

”Casas Rústicas” karakteriserer sig ved at være mindre landbrugsgårde med en rustik og enkelt indretning, hvor man kommer tæt på regionens traditionelle landbrug og traditioner.
En nyere koncept er tilbuddet om at bo i to mindre landbrugs-landsbyer, Soajo og Lindoso, beliggende i hjertet af Portugals eneste nationale naturpark Peneda-Gerês. Landsbyerne er helt uberørte og et ægte paradis for sjælen.

Som en del af familien

Familierne der åbner dørene og deres hjerter for at give folk en gæstfri modtagelse, er stolte værter og ambassadører for deres kulturelle baggrund, og de vejleder og fortæller om egnens muligheder, gemte hemmeligheder og byder på enestående oplevelser i en intim og afslappede atmosfære. Lokale gastronomiske oplevelser starter ved morgenmadsbordets friske duft af hjemmelavede bagespecialiteter, marmelade, friskpresset frugtjuice fra havens træer samt en smilende ”godmorgen” fra værterne. Man føler sig meget velkommen i familierne og på afrejsedagen, er det som om man er blevet en del af familien.

Solares de Portugal-konceptet er ren idyl

Med en ekstraordinær beliggenhed i Minho provinsen, ligger de fleste gårde tæt på større byer, naturparker og kysten med pragtfulde strande samt maleriske fiskelejer, og man finder desuden et bredt udvalg af sportsmuligheder såsom golf, ridning, fiskeri, jagt, tennis og ikke at forglemme stort udvalg af vingårde, der fremstiller egnens berømte ”Vinho Verde”, hvor der er mulighed for at besøge vingårde og smage på vinen – og evt. nyde et dejligt måltid midt i vinmarkernes atmosfære, med alt friskt og godt fra køkkenhaven.

Solares de Portugal-konceptet er den rene idyl, og egner sig såvel til familieferie eller særlige familiebegivenheder, men er også ideelt til romantiske bryllupsrejser og kulturrejser.

Det nyeste medlem af ”Solares de Portugal” er den 16 hektar store ”Quinta do Sobreiro” fra d. 16. århundrede, beliggende 6 km udenfor middelalderbyen Vila Verde,  der er kendt for de traditionelle håndbroderede halstørklæder ”Lenços dos namorados”, som på dansk betyder “Kæresters tørklæder”. Denne ”Quinta” er omgivet af en 14 hektar smuk kiwiplantage, et vidunderlige parkanlæg samt to søer – og er blevet renoveret i 1992 med respekt for den oprindelige stil og sjæl og byder på 6 dobbeltværelser, swimmingpool, legeplads samt billardrum.  Blot 11 km væk ligger den nydelige by Braga, og der er 45 km til den bedårende Minho kyst.