Seværdigheder i Toscana

Der er mange steder i Toscana, som med god grund er indskrevet på UNESCOs verdenskulturarvsliste, først og fremmest Firenze. Kendt over hele verden udgør det gamle Medici-herredømme selve renæssancekulturen og kunstens vugge.

Firenze – en fantastisk by i Toscana

Firenze er et ægte museum i fri luft, der indeholder et endeløst antal monumenter, såsom katedralen med Giottos klokketårn, Santa Maria Novella, Palazzo Vecchio og Uffizi-galleriet med unikke mesterværker. Men Firenzes charme skyldes også Armo-dæmningen, den maleriske Ponte Vecchio-bro, og håndværkernes værksteder, der liver op i gaderne i den gamle by.

Siena og Pisa

En anden ekstraordinær destination er Siena, med sit middelalderlige bycentrum, også inkluderet på UNESCOs verdenskulturarvsliste, der kulminerer med den ejendommelige Piazza del Campo, skueplads for det berømte Il Palio-hestevæddeløb.

Pisa samler sine største monumenter i Piazza dei Miracoli, heriblandt det velkendte skæve tårn, der her danner et utrolig værdifuldt kunstværk, beskyttet af Unesco. Pienza er den ”forbilledlige by”, der var ønsket og blev skabt af Pave Pio II efter renæssancenormer. Den fantastiske indretning af rummene og bygningernes righoldighed gør Pienza til en kunstskat, der også er indskrevet på UNESCOs verdenskulturarvsliste.

San Gimignano og Orcialdalen

San Gimignano skiller sig ud blandt de små byer i Toscana-regionen; en middelalderby karakteriseret ved dens tårne og ”tårnbygninger”, og anerkendt som et verdenskulturarvssted. Også Orciadalen, beskyttet af UNESCO for sin skønhed, der præger dens marker og landskaber, er absolut et besøg værd. Dalen inspirerede mange renæssancekunstnere. Idag inspirerer den de kulturrejsende fra nord.