Santorini er indbegrebet af en idyllisk græsk ø

Santorini er ligesom øerne Delos og Mykonos en del af øgruppen Kykladerne i Grækenland og måske den mest kendte af de græske øer, i hvert fald er det den ø som er at finde på flest postkort verden over. Santorini er smuk og utrolig charmerende, og du skal rejse på kulturrejse til øen for netop at nyde naturen og stemningen.

Thira og naturen

Som alle og enhvers populæreste græske ø kan Santorini fremvise et af Ægæerområdets mest usædvanlige landskaber. Øens officielle navn er Thira, men det middelalderlige navn – en forvanskning af St. Irene, som skyldes italienerne – er langt hyppigere brugt. Men uanset navnet er dette prægtige sted selvskrevet på ethvert krydstogtskibs og enhver ørejsendes rute; vældige mængder af passagerer, der heldigvis ikke bliver her længere end nogle timer, overtager denne lille ø i sommermånederne. Der er intens vulkansk aktivitet (der er to ulmende kegler inden i det indsunkne, 10 km brede vulkankrater), og mange har gjort sig tanker om, at Santorini kunne være resterne af det sunkne sagnrige Atlantis. Der vokser 36 sorter af druer i den frugtbare vulkanske jord, og Santorini producerer dejlige hvidvine, der holder hjulene i gang. De hvidkalkede, terningformede huse i den lillebitte Oia – kendt som en af de smukkeste bebyggelser i middelhavsområdet – ligger øverst på de 300 m høje, stribede klipper over det delvist indsunkne kraters indigoblå vand (en “drikkelig blå vulkan”, skrev den græske digter og nobelpristager Odysseas Elytis).

Hotel på Santorini

Man kan forlænge sit ophold i Oia ved at flytte ind på Perivolas, hvor terrasserne byder på den slags udsigter, postkort er gjort af. Træd ud af de kølige, huleagtige hus, og nyd så en udsigt i klasse med Grand Canyon, blot smukkere. Der er måske nok mere luksuøse hoteller på Santorini, men ingen kan byde på solnedgange som fra de elegante, enkle hule-huse på det familiedrevne Perivolas. De 17 strålende hvidkalkede gæstehuse har hvælvede lofter og vægge; hver, terrasse er taget på lejligheden nedenunder. På en af terrasserne er der et bassin, hvis ægæerblå vand afspejler det store hav derude. På Perivolas er der virkelig hjerterum. Ejerens håndvævede, håndfarvede tekstiler og tæpper kan ses overalt på de fornemt enkle værelser, hvor håndlavede græske kniplinger pryder vinduer og døre. Der er to minutters gang ned til hjertet af den stilfærdige by Oia, og derfra yderligere 25 minutters kørsel til turist-hurlumhejet dernede i øens hovedby, Thira. Men lykken er det daglige ritual at sidde på sin egen terrasse og se solen gå ned med et glas af den lokale hvidvin i hånden og forventningen om de friskgrillede muslinger, der venter på en tagtaverne lige i nærheden. Hotel Perivolas er blot et af flere fantastiske hoteller på Santorini. Her på bloggen om kulturrejser kan du læse om andre udvalgte hoteller på Santorini og andre rejsemål i Grækenland.

Skal du på kulturrejse til Santorini er der gode flyforbindelser fra Danmark. Du kan også flyve via Athen eller sejle fra Athen til Santorini. Turen med færge færge fra Athen tager ca. 12 timer. Den bedste rejsetid er fra april til juli og  så igen fra september til oktober.