Oplev kanalrundfart og de berømte tulipaner i Holland

De hollandske floder er en stor oplevelse - her universitetsbyen Leiden
De hollandske floder er en stor oplevelse - her universitetsbyen Leiden. Foto-kredit: Norbert Reimer (OFF). Oploaded under licensen CC BY-SA 2.0

Hvis du mener, det er for turistet at se Venedig fra en gondol, vil du formentlig heller ikke føle større lyst til at opleve Amsterdam fra en kanalbåd, men så får du så heller ikke mulighed for at se denne Kanalernes By, sådan som den rigtigt bør ses. De kanalhuse og pakhuse, der blev bygget af købmænd i 1600-tallet, var høje (fire-fem etager) og smalle (jord var kostbar, og ejendomsskatterne høje) og er alle kendetegnede ved fantasifulde gavle, selv om de i andre henseender ofte er helt forskellige. Af de fem hovedkanaler og de 160 mindre kanaler, der forbinder dem til en vifteformet historisk bymidte, er Heerengracht velsignet med de største og mest statelige kanalhuse.

Som “Herremandens kanal” var det den mest fornemme adresse i Amsterdams guldalder. Men de mindre huse langs andre kanaler (især i Jordaan-bydelen) kan være mere interessante, rent arkitektonisk. Amsterdam hæger om sine velholdte murstensbygninger og har fredet en stor del af dem. Mange facader er oplyst om aftenen, og det samme er byens 1281 hvælvede broer. Føj hertil de gammeldags gadelygter, der spejler sig i de glitrende kanaler, og man forstår, at en kanalfart, illumineret på denne måde, byder på en romantisk aften ad de mørke vande.

Blomster så lang øjet rækker

Om foråret kommer flodbåde og pramme ind i kanalerne, så man får mulighed for at se den prægtigste blomsterpragt på jorden, og de byder på tre- til syvdages kanalfart gennem og forbi landets kludetæppe af blomstermarker i alle regnbuens farver. Næsten alle lægger til ved blomsterløgparken Keukenhof; en historisk, tidligere kongelig, park, hvor over 7 millioner tulipaner, narcisser og hyacinter dækker 28 ha. 16 kilometer gangstier slynger sig forbi ubegribeligt velplejede blomsterbede, springvand, småsøer og store væksthuse med udstilling af omkring 500 sorter tulipaner, bl.a. den mørke, rødviolette, “sorte” tulipan. Det kan også anbefales at gøre ophold ved det bemærkelsesværdige auktionshus ved Aalsmeer (verdens største med 17 mio. afskårne blomster under hammeren dagligt) og ved nogle af landets største planteskoler.

Bloemen Route

En løgblomstrute (Bloemen Route), der udgår fra Amsterdam, frister uafhængige rejsende til at “gøre det selv” (doe het zelf), hvad enten det er på cykel, med tog eller i bil. De, der helst undgår forårets turistinvasion, går også glip af tulipanerne, men som en trøstepræmie kan man besøge Amsterdams daglige, flydende Bloomenmarkt (Blomstermarked) ved Singel-kanalen. Gennem 200 år har flodpramme lagt til her, fyldt til randen med afskårne blomster og potteplanter.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere