Salisbury Cathedral

Salisbury Cathedral er et mesterværk af middelalderlig bygningskunst og ligger i byen Salisbury, i området Wiltshire, England. Rejser du på kulturrejse til dette området så læs mere afsæt tid til et besøg.

Turners og Constables malerier gjorde for længe siden Salisbury Cathedral med dens imponerende 123 høje spir kendt verden over. Dens opførelse blev påbegyndt i 1220 og fuldført på bare 38 år (spiret, der dengang var verdens højeste – og stadig er det højeste i England – blev tilføjet mod slutningen af 1200-årene). Mens mange store katedraler krævede en opførelsestid på flere hundrede år, var denne en bemærkelsesværdig byggebedrift, lidt i stil med Manhattans mange skyskraberprojekter i det 20. århundrede.

Som følge af den hurtige fuldførelse er Salisbury Cathedral den stilmæssigt mest ensartede af alle de store europæiske katedraler og selve højdepunktet af det, der kaldes for tidlig engelsk gotik eller spidsbuestil. Sir Christopher Wren konstaterede i 1668, at spiret havde en foruroligende hældning på 75 cm, men siden har man ikke påvist nogen yderligere slagside.

De, der har tillid til arkitekturen for 700 år siden, kan tage trapperne op i tårnet, hvorfra man kan se ud over den lille by Salisbury og Salisbury-sletten i retning mod Stonehenge, Wilthires anden betydelige og langt ældre seværdighed. Den tiltalende og stadig livlige markedsby Salisbury blev skabt af katedralen, ikke omvendt, som det ofte var tilfældet.

Salisbury ligger små 150 kilometer sydvest for London og kun ca. 15 minutters kørsel fra   Stonehenge. Salisbury Cathedral har gratis adgang, men man bør give et mindre beløb ved indgangen, læs mere på www.salisburycathedral.org.uk. Katedralens korskole synger hyppigt ved aftenandagten (hold øje med tidspunkterne). Der er torvemarked torsdag og fredag; en 2-ugers kulturfestival afholdes sidst i maj – først i juni.

Rose and Crown Inn

Rose and Crown Inn fra 1200-tallet har taget imod pilgrimme og vejfarende siden sine tidligste dage, og dens tilhuggede loftsbjælker og charmerende atmosfære er stadig fuldt intakte – et indbydende sted at overnatte. Det er et kønt, gammelt hotel, hvis plæne strækker sig helt ned til Avon-floden, hvor gæsterne kan slappe af og tælle svanerne, der svømmer forbi. Når hele katedralens skyhøje spir kan ses, er udsigten som et levendegjort Turner-maleri. Rose and Crown Inn finder du på adressen Harnham Rd., kun et par kilometer uden for bymidten i Salisbury.