Ravenna i Emilia-Romagna

Ravenna som ligger i regionen Emilia-Romagna i den nordøstlige del af Italien var engang Det Byzantinske Riges vestlige hovedstad, og er værd at besøge nogle timer på en kulturrejse til området.

Mosaikker og kunst

Ravenna er hjemsted for de mest berømte mosaikker i den vestlige kunst. De enestående byzantinske mosaikker fra 4-600-tallet er betagende vidnesbyrd om Ravennas historisk rige fortid som Det Vestromerske Riges sidste hovedstad efter Roms fald i 400-tallet. I dag er det en søvnig by, lidt nonchalant i omgangen med de uforlignelige kunstskatte, der fylder dens museer og kirker. For den kunstelskende besøgende betyder det, at man i stedet for turistmylder og lange køer finder en dejlig adstadig, autentisk livsrytme i en by, hvor turisme nærmest virker som en biting. Byens beskedne røde murstensbygninger står i stærk kontrast til stråleglansen i de forfinede mosaikker, der pryder deres indre. Bittesmå stykker glas, farvet marmor og halvædelsten er blevet minutiøst tildannet, så de passer ind i optegnede mønstre af vældige proportioner. Der er seks steder, hvor man kan se disse billedtæpper af mosaikker, bestilt af de byzantinske herskere, for at Ravenna skulle overgå rivaliserende byer, men de mest besøgte er de to mosaikker fra 500-tallet i Gallia Placidias mausoleum og i den nærliggende Basilica di San Vitale, som mange anser for den byzantinske kunsts absolutte højdepunkt.

Skal du planlægge et besøg i Ravenna på din kulturreje så ligger byen ca. 70 kilometer øst for Bologna og ca. 140 kilometer syd for Venedig. Basilica Di San Vitale: Via San Vitale; Gallia Placidias mausoleum ligger lige bag basilikaen. En højt værdsat musikfestival afholdes hvert år fra sidst i juni til sidst i juli. Du kan læse mere om festivalen i Ravenna på www.ravennafestival.org