Queen Mary og Queen Elizabeth

Cunards Queen Mary og Queen Elizabeth betegnes med rette som havenes dronninger og i dag er det ikke kun de meget rige som kan rejse på kulturrejse med et krydstogt. Hele historien om havenes dronnings starter i Southampton, England.

Queen Elizabeth

I 1840 sikrede Samuel Cunard sig den første kontrakt på transport af brevpost med dampskib mellem Storbritannien og Nordamerika, og endnu i dag er det selskab, der bærer hans navn, verdens mest ansete. Flagskibet, Queen Elizabeth 2, der blev søsat sidst i 1960’erne, var det sidste store passagerskib, bygget til det barske Nordatlanten, og var i over 30 år det eneste skib, der regelmæssigt besejlede denne rute. Dette skib med plads til 1791 passagerer er en perle, en anakronistisk blanding af luksus, styrke og fart i en tidsalder med mere prosaiske krydstogtskibe, og byder på en nostalgisk, seks dage lang overfart fuld af den ypperligste betjening, uformelle foredrag, afslappede stunder i spa-badet eller biblioteket og megen spejden ved rælingen ud over det uendelige hav.

Queen Mary

I 2003 sejlede QE2 sin sidste transatlantiske sæson og er blevet afløst på ruten af sit yngre søsterskib, Queen Mary 2. QM2 er blevet lanceret som det største, længste, bredeste, højeste passagerskib nogensinde – over dobbelt så stort som QE2 og mere end tre gange større end det legendariske Titanic – og er tillige det første rigtige oceangående passagerskib, der er bygget i over 30 år. Den stemning, man finder om bord, er mere hypermoderne end fin de siècle med eget planetarium, et spa- og fitnesscenter drevet af Canyon Ranch og en restaurant under ledelse af køkkenchef/restauratør Todd English. Forvent en stor dosis atmosfære fra dampskibenes guldalder, iblandet moderne bekvemmeligheder som f.eks. en salon, indrettet med inspiration fra Kew Gardens i London, solide dækstole og tykke tæpper og en dampfløjte fra den oprindelige Queen Mary, monteret på skorstenen og hørbar op til 15 km væk. Man kan bogstavelig talt høre fremtiden komme.

Afgange fra Southampton, et par timers kørsel sydvest for London. I perioden fra  april til december tilbydes der transatlantiske overfarter. QM2’s jomfrusejlads fandt sted i april 2004, hvorefter QE2 er blevet indsat på andre ruter fra Caribien til Østersøen.