Porto Santo – den langsomme ø ved Madeira

Det er ikke nogen hemmelighed, at madeiraerne i Funchal morer sig lidt over dem, der bor på Porto Santo. For befolkningen på den lille uspolerede ø tager den nemlig så meget med ro, at de omkring 5000 beboere har ry for at være usædvanligt langsomme i vendingen. Ja, ligefrem dovne, forlyder det, og en del af forklaringen kan være, at klimaet er tørt og varmt året rundt – oven i købet en tak bedre end på Madeira.

Med andre ord: hvis man virkelig trænger til at slappe af, så er Porto Santo et oplagt feriemål – 2½ times sejltur eller 40 km nordøst for Funchal. Det skal understreges, at man overalt bliver mødt af smilende, afslappede mennesker, der giver sig god tid til en snak med nysgerrige turister.

7 km sandstrand i Porto Santo

Udover nogle få, men gode familievenlige spahoteller og en fantastisk smukt beliggende golfbane har Porto Santo også noget, som Madeira ikke har, nemlig en syv kilometer lang bred sandstrand. Det var på denne strand, at Columbus i sin tid fandt de hestebønner, der overbeviste ham om, at der måtte være land på den anden side Atlanten.

Det gyldne, mineralholdige sand menes sammen med solen og havvandet at have helbredende virkning på bl.a. hudlidelser, åreknuder, knogleskørhed og gigt. I hvert fald kan det siges med sikkerhed, at en ti dages ferie med havvands- og sandterapi vil have en undergørende virkning på de fleste.

Muligt med endagsudflugt til Porto Santo

Men Porto Santo, der også rummer et Columbus museum i øens hovedby Vila Balaira, kan også klares på en endagsudflugt eller weekend. For der sejler skib frem og tilbage mellem Funchal og Porto Santo hver dag, og det kan sagtens lade sig gøre at komme øen rundt på et par timer uden at blive stresset. For Porto Santo er kun 11 km lang og 7 km bred, og der er både cykeludlejning, busser og hestevogne.

Allerbedst er det at tage på en ridetur op i bjergene på en af de dejlige heste, der står opstaldet på øens ridecenter, hvor alle er velkomne, og hvor der i øvrigt også er en lille restaurant med hjemlig hygge og udsigt via en glasvæg til den indendørs ridebane. Her kan man uden problemer akklimatisere sig, slappe helt af og dovne, mens man får sig en lang snak med de lokale om det gode liv på den lille ø.

Du kan læse mere om kulturrejser til Portugals mange øer, inklusiv Porto Santo, her på hjemmesiden.