Porto fester – São João Festival

São João festivalen, som holdes d. 23-24. juni og svarer til vores fejring af Sankt Hans, er Porto’s og en af Europas livligste gadefester, men er dog stadig forholdsvis ukendt uden for Portugals grænser.

Ligger din Kulturrejse i Portugal i perioden, kan vi absolut anbefale, at du lægger vejen forbi Porto og tager del i den store folkefest. Det er en glimrende lejlighed til at få et godt indblik i Portugals levende kultur i dag.

Fest i gaden

Festivalen i Porto indeholder stadig grundlæggende religiøse elementer og traditioner, men folkefesten i gaderne fylder dog også meget nu til dags. Forberedelserne til festen begynder flere dage i forvejen, hvor gaderne pyntes med detaljeret udsmykninger og i løbet af aftenen er der masser af liv i gaderne.

Festen er et sandt bombardament af sanserne i form af musik, dans og dejlig mad (traditionelt barabacue sardiner).

De populære helgener

I store og små portugisiske byer fejres ‘santos populares’ i juni, som er fejringen af de tre helgener Skt Antonius, Johannes Døberen og Apostlen Peter. Især Lissabon er kendt for festen São Antonio, afholdes d. 12.-13. juni, med bl.a. det populære karneval Marchas Populares, mens Aposten Peter især fejres i byer som Póvoa de Varzim og Barcelos d. 28.-29. juni.

Den mest populære af de tre helgener er dog Johannes Døberen, som bliver fejret i mange byer i hele Portugal i løbet af natten mellem d. 23. og d. 24 juni, særligt festlighederne i Porto er berømte.
festen kortvarigt af et spektakulært fyrværkeri, som hvert år bliver stadig mere avanceret.