”Kæresters tørklæder” fra Vila Verde

Besøger du den charmerende landsby Vila Verde på en kulturrejse i det nordlige Portugal, vil du uden tvivl stifte bekendtskab med de traditionelle tørklæder, Lenços dos namorados

Området omkring Vila Verde er meget frodigt og de lokales hovedbeskæftigelse er landbrug. Vila Verde ligger i hjertet af Minho-provinsen og rummer måske Portugals ældste og bedst bevarede kulturelle traditioner.

En gammel tradition med ”Kæresters tørklæder”

En tradition der kendetegner området er de firkantede tørklæder, Lenços dos namorados, som oversat betyder ”Kæresters tørklæder”. Oprindelsen daterer sandsynligvis tilbage til d. 17 eller 18. århundrede og er inspireret af de tørklæder de adelige altid havde på sig. De var en væsentlig del af den feminine påklædning og havde en dekorativ funktion. Alt tyder på, at de blev taget i brug af kvinderne, der tæt ved deres ”giftefærdige alder” broderede forskellige symboler i korsting på en bomuldsklud, som de bagefter afleverede til deres kæreste eller den unge mand de var forelsket i.

Begyndelsen af et kærlighedsforhold blev afgjort af den unge mands reaktion: enten tog han imod tørklædet og viste det offentligt eller også returnerede han det til pigen. Tørklædet blev flittigt brugt af den unge mand, hvis han rejste eller udvandrede. Det kunne bruges til at trøste ved hjemve eller til at tørre tårer væk.

Tørklædernes symboler

Pigens romantiske følelser overfor den unge mand blev afbilledet på tørklædet gennem diverse symboler, der henviste til religion, troskab, kærlighed, venskab, hengivenhed og ægteskab. Der kunne også væres skrevet sætninger på tørklæder, som sprogligt kunne vise, hvorvidt pigen havde haft orden i sine skolesager… Det er meget interessant, at det – i et ellers meget konservativ og patriarkalsk samfund – er kvinden, der tager initiativet til et forhold og ikke omvendt.

Eksempler på symboler:
Hjerte – kærlighed
Rose – kvinde
Liljer – jomfruelighed
Due, hund – troskab
Kærestepar – kærlighedsforhold
Nøgle – forbinder to hjerter
Kors, vase, glas, lysestager – ægteskab

Synlig tilkendegivelse af kærlighed

Oprindeligt blev tørklæderne kun broderet i korsting, hvilket tog flere uger eller måneder. I de mere moderne tider, hvor tiden var knap, introducerede pigerne nye broderingsmetoder, der var mere enkle og hurtige at gennemføre. Oprindeligt broderede man i sort og rød, men med tiden er der også givet plads til en mere varieret farvepalette samt nye symboler, der viste pigens kærlighed til den unge mand.

Når den unge mand havde indledt et forhold, brugte han stolt halstørklædet rundt om halsen udenpå hans søndagsjakke eller hat, men hvis han ikke var interesseret i hende eller skiftede til en anden kæreste, sørgede han for at returnere alt, hvad han havde fået af hende såsom breve, billeder osv. til hende.

Tørklæderne er certificeret og er igen i dag blevet meget populære – og tørklæderne bliver atter broderet og solgt diverse steder på internettet.