Pompeji, en spøgelsesby fra en svunden civilisation

Er du bare lidt interesseret i historie og kultur, så er det meget svært ikke at blive imponeret over Pompeji som ligger ved Napoli i Campanien i det sydlige Italien. Alle rejsebureauer som arrangerer kulturrejser til denne del af Italien tilbyder udflugt til Pompeji og det er der en god grund til.

Uanset hvor meget man i forvejen har læst om Pompeji, vil intet helt kunne forberede en på, hvor stærkt et indtryk disse verdensberømte ruiner efterlader. Det er, som var det først i går, de gamle romere forlod byen – de hjem, vinbutikker, offentlige badeanstalter og bordeller, de efterlod sig, er som vinduer ind til det liv, der udfoldede sig på kejsernes tid i denne velstående havneby ved foden af Vesuv. I år 79 begravede et af de mest katastrofale vulkanudbrud i historien – optegnet af Plinius d.y., som overværede det på afstand – denne by under mere end 6 m aske og pimpsten (ikke lava), der skulle bevare den, indtil den blev genopdaget i slutningen af 1500-tallet. Det var først i midten af 1700-tallet, at større udgravninger blev iværksat, og to tredjedele af byen (omkring 25 ha) ligger stadig begravet. Pompejis ødsle pragt kan ses i dens kunstfærdige mosaikgulve og villaernes mange freskoer, selv om utallige af byens udsmykninger og kunstgenstande for længst er blevet stjålet eller overført til Det Arkæologiske Nationalmuseum i Napoli til sikker opbevaring. Over 1 mio. turister besøger årligt Pompeji, men byen er så stor, at man altid kan finde fredelige områder, og så uoverskuelig, at det er vanskeligt at forstå sammenhængene uden hjælp fra en guide. Hele kvarterer i denne dødeby er forbløffende velbevarede og et fascinerende levn fra et sted, der forekommer lige så fremskredent og civiliseret som alt andet, man kan se i dag (eller måske endnu mere).
Pompeji ligger omkring 25 kilometer sydøst for Napoli og ca. 300 kilometer sydøst for Rom. Rejser du på kulturrejse på egen håd og ikke har lejet bil er der hyppige 30-minutters busture med afgang fra Napolis hovedbanegård. Undgå at besøge Pompeji iweekender og de varmeste timer på sommereftermiddage.