På kulturrejse til Arezzo-provinsen i Toscana

Arezzo by en af de rigeste i Toscana med guld, kunst og antikviteter. I provinsen findes også mange middelalderlandsbyer der gør Arezzo provinsen til en af de mest besøgte områder i Toscana når folk rejser på kulturrejser til regionen.

Landskabet i provinsen Arezzo er forrevet med stejle slugter, som danner en slags bagtæppe, der skjuler dens byer og flækker for den besøgendes blik. Mod nord findes et område med kastanjeskove, vinmarker og klostre, mod syd ligger Valdi- chianas velhavende bondegårde.

Arezzo, det romerske Arretium, var oprindelig en etruskisk by, men i år 294 f.Kr. blev den til en militær rasteplads på Via Cassia, landevejen mellem Rom og Firenze. Det vigtigste minde om romerne er amfiteatret, der ligger lige ved Via Margaritone og er bygget i det første århundrede f.Kr. Det er nu en park; men er i tidens løb blevet plyndret for sten til at bygge bymurene og kirker.

Set fra syd virker Arezzo ganske ubetydelig, mens byen set fra nord og vest ligner den klassiske bjergby, omgivet af en høj mur og kronet af Il Duomo.

Bygningen af domkirken fandt sted fra sent i 1200-tallet til tidligt i 1500-tallet, og den beskrives som et af de mest fuldendte eksempler på italiensk gotisk arkitektur. Facaden er imidlertid en efterligning fra 1914 i falsk gotik.

Indvendig er der søjler, spidsbuer og mosaikker fra 1500-tallet af Guillaume de Marcillat, en fransk kunstner der slog sig ned i Arezzo. Der er også andre kunstværker, bl.a. et 1300-tals gravminde over Guido Tarlati, som flankerer Piero della Francescas fresko af Maria Magdalena. Museo del Duomo bag domkirken indeholder middelalderskrucifikser og Vasari-fresker.

Arezzo antikvitetsmarked i Toscana

Første søndag i hver måned holdes der i Arezzo et antikvitetsmarked, som er et af de største og ældste i Italien. Der er boder hele vejen rundt om domkirken, ned ad den brolagte hovedgade i byens gamle kvarter, ad Corso Italia og ud på Piazza Grande.

Man kan f.eks. besøge kirken San Francesco og se Piero della Francescas kalkmaleri, Legenden om Kristi Kors, der fortjener et besøg efter den fornemme restaurering, som blev afsluttet i 1992 i anledning af 500 års jubilæet. Den stærke og uforglemmelige malerisamling inkluderer et 1400-tals maleri af Arezzo.

Museo Archeologico

Museo Archeologico er stoppet til randen med nogle af de bedst eksempler på den rødglaserede keramik, der kaldes Coralline, som Arezzo er så berømt for. Museet for middelalder- og moderne kunst ligger i 1400-tals paladset Bruni og kan fremvise lervarer, fresker, malerier og eksempler på de flotte og efterspurgte guldsmedearbejder.

Byen selv har stadig et stort antal juvelerbutikker, men dog ikke i så stort et antal som butikker med antikviteter og værksteder, der restaurerer møbler. Disse butikker fines i nærheden af Piazza Grande, bag kirken Santa Maria della Pieve, en stor romansk kirke med en pisansk-lucchesisk facade.

På den ene side af den middelalderlige piazza ligger Vasaris Piazza delle Logge, som blev opført i 1573 og ændrede hele pladsen. Piazzaen er også scenen for det farverige Ciostra del Saracino første søndag i september.

Store intellektuelle ånder har boet i Arezzo – Mæcenas, Virgils og Horats’ rige ven og beskytter, Petraca, Guido d’Arezzo, der opfandt nodeskrivningen, Pietro Aretino og Giorgio Vasari, 1500-tals forfatteren der skrev om de italienske maleres liv. Man kan se Petrarcas hus (rekonstrueret) samt Vasaris. Arezzo kan man overkomme at se på én dag; hotellerne er ikke af særlig høj standard, men hyggelige, så måske er det bedre at bo i Monte San Savino eller i Cortona.