Besøg Olhao på Algarvekysten

Olhao ligger 10 km øst for Faro, hovedbyen på Algarve, og hvis du kører gennem de nordlige forstæder ad N125 og ser de lurvede boligblokke, autoværksteder og reklameskilte, forventer du nok ikke, at der få minutter herfra faktisk ligger en meget charmende by. Når du ankommer til Olhao så kør mod havnefronten og parker ved det store fiske- og grønttorv. Et kig indenfor skærper appetitten til frokost. Olhao har ry for at være den by i Algarve med den friskeste fisk. Fisk, der landes her, sælges overalt i Portugal, men masser af den finder vej til de lokale restauranter.

På opdagelse i Olhao

I Jardim Pescador Olhanense, en dejlig park lige vest for torvet, kan du beundre azulejosbænkene, der skildrer begivenheder i Olhaos historie, derefter kan du spadsere ind i byen til Fiskernes Kvarter. Begynd ved den lille plads overfor passagen mellem de to markeder, drej til højre og spadsér gennem labyrinten af små brolagte gader. De fleste rejsehåndbøger beskriver med begejstring husenes kubos arkitektur, men det er noget overdrevet, selvom stedet kan minde lidt om en nordafrikansk kabash, en arv fra fiskernes togter efter tunfisk ved Marokkos kyst. På den lille Rua Santo Estavao nr. 31 (th. ved Rua Marquês de Pombal) kan man lytte efter sjælfuldt guitarspil – fado. Mário Caleca holder ofte en pause i sit skomagerværksted og underholder naboer og forbipasserende med sin musik. Turistinformationen finder man lidt mod nordvest på en sidegade til gågaden Rua do Comércio, som er fuld af store og små butikker.

Historie i Olhao

Fortsæt mod nord til den store barokkirke fra det 17. årh., Igreja de Nossa Senhora do Rosário, der ligger for enden af Avenida da República. Bag kirken findes et lille åbent kapel, Nossa Senhora dos Aflitos. Det var her fiskerkonerne bad jomfru Maria om at holde hånden over mændene på havet. I en glasmontre ligger ben, arme og hoveder af voks, offergaver fra folk, der søgte helbredelse. Voksdukkerne er skænket af kvinder, der ønsker børn.

Kæmperejer i Olhao

Bliver du frokostsulten, finder du et godt udvalg af restauranter nede ved kajen. Olhao er Algarves mest fordelagtige sted til at nyde friske kæmperejer, selvom de heller ikke er billige her. Men de er utrolig lækre. På vej ud af byen kan du køre ud til den nordøstlige ende af kajen og dreje tv. Lige ved færgeterminalen, hvorfra man kan sejle ud til øerne. Her passerer du havnen, hvor antallet af kuttere i alle størrelser og de mange værfter vidner om fiskeriindustriens fortsatte betydning for Olhao.