Fra imorgen, d. 22 marts 2014, og indtil d. 21 juni 2014 har du mulighed for at opleve den 3400 hektarer store arkæologiske park Parco regionale dell’Appia antica, der ligger udstrakt som en grøn kile mellem Rom og Albanerbjergene. Parken, der ikke er kendt af mange danskere, rummer det største antal relikvier fra antik tid uden for Roms bymidte og inkluderer blandt andet Villa dei Quintili, Parco della Caffarella, Tombe di Via Latina, og Via Appia (hvorfra parken har fået sit navn).
Aktiviteter for enhver smag
I den nævnte periode vil parkens administratorer – i samarbejde med lokale miljø-organisationer og samarbejdspartnere – arrangere mere end 100 aktiviteter, der blandt andet inkluderer en videnskabs-park for børne-familier, ekskursioner med fokus på parkens flora og fauna, koncerter, konferencer, sports-konkurrencer – og naturligvis også besøg i områdets arkæologiske skatkammer.
Lang historie
Parco regionale dell’Appia antica blev skabt i 1998 og udvidet med området Tor Marancia i 2002; men parkens historie rækker længere tilbage end det. Allerede på Napoleons tid var der tale om at skabe en park, der skulle strække sig fra Forum Romanum til Albanerbjergene, men det var først under Pave Pius 9., der uddelegerede opgaven til arkæologen og arkitekten Luigi Canina, at de første skridt blev taget.
I første omgang var det dog kun de arkæologiske fund langs Via Appia – én af det antikke Roms ældste og strategisk set mest betydningsfulde veje mod sydøst – det drejede sig om. Efter den italienske samling – som bragte de forskellige italienske stater sammen under kongeriget Italien, og som formelt endte i 1871 – blev området udvidet, så det strakte sig til de romerske bade, Terme di Caracalla.
I 1931 udkastede man en ny plan, der skulle omdanne Via Appia til en stor park, men planen blev aldrig rigtigt til noget på grund af illegale opførelser af huse og sportsklubber i nærheden af de antikke monumenter efter Den Anden Verdenskrig og siden besværliggjort af en ny, stor ringvej, der klippede Via Appia over i to dele – først genforenet af en tunnel, der blev opført i forbindelse med den katolske kirkes fejring af 2000 året.
Privat ejet
Parken er – pånær 5% – ejet af private, hvoraf 40% udgøres af aristokratiske romerske familier; 25% af virksomheder; 20% af mindre jordbesiddere og 10% af den katolske kirke.
Læs mere om parken på dens officielle hjemmeside
Læs om kulturrejser til Lazio her på siden
Det danske rejseselskab Hideaways arrangerer rejser til Italien