Oplev Azorernes enestående natur på en vandreferie

Øgruppen Azorerne, der består af ni øer beliggende midt ude i Atlanterhavet, omkring 1500 kilometer fra den portugisiske hovedstad, har en enestående natur, der egner sig perfekt til en vandreferie. Få her et par tips og gode råd til en vandreferie på Azorerne.

Der var engang i øgruppens tidlige historie, hvor den nemmeste måde at rejse rundt på Azorerne på var ad søvejen. Dette skyldtes ganske enkelt, at der ikke var skabt tilstrækkeligt med stier i det undertiden krævende og barske landskab til, at man kunne bevæge sig frit og sikkert rundt til fods. I stedet måtte man hovedsageligt transportere varer og mennesker rundt på øerne fra havn til havn, og fra bugt til bugt, mens transporten hen over øerne til fods begrænsede sig til det minimale.

Stort netværk af stier

Den tid er forlængst forbi. For i takt med at de ni øer i stigende grad blev koloniseret og opdyrket, begyndte øernes infrastruktur og logistik naturligvis også at vokse kraftigt, hvilket gav sig udslag i et væld af nye veje, stier og kanaler. Idag er de ni øer gennemskrydset af et stort netværk af stier, selvom nogle afsidesliggende egne af øerne naturligvis stadig kan være svært tilgængelige – i nogle tilfælde helt utilgængelige.

Ad disse stier har bønder, handlende og andre lokale indbyggere gennem århundreder bevæget sig til fods, på hest, eller med æsler og muldyr ved hånden, når de skulle besøge slægtninge, handle i den nærmeste by, transportere landbrugsvarer til havnen, eller lede deres kvæg på græs. Først langt senere i historien kom den glødende interesse fra udlandet for at vandre rundt i landskaberne i kølvandet på den moderne forteelse, som turismen er.

Video om vandreruterne på Azorerne fra Azorernes officielle turistbureau

Vedligeholdelse af stierne

I dag gøres der meget for at vedligeholde, restaurere og udbrede kendskabet til Azorernes møjsommeligt opbyggede netværk af stier. Dette skyldes ikke blot hensynet til de lokale indbyggeres færden i deres egne landskaber, eller de tilrejsende turisters momentane interesse for stierne, når de tilbringer deres ferie her, men også hensynet til stiernes egen historie. Dette gælder naturligvis særligt de stier, der ikke længere benyttes dagligt af de lokale indbyggere til transport af varer eller andre gøremål, og som derfor primært vedligeholdes for deres historiske værdis – og vandrernes – skyld.

Læs om de mest populære vandreruter

På hjemmesiden Trails Azorerne, der er skabt af Azorernes officielle turistforening, kan du finde et væld af oplysninger om de forskellige stier på de ni øer. F.eks. kan du finde de sikreste stier at vandre på, fotos af ruterne, samt andre vigtige informationer om ruterne, herunder angivelse af deres niveau (let, medium eller hård), længden af stierne og estimeret vandre-tid for hver rute.

Hjemmesiden angiver også nogle etiske og sikkerhedsmæssige retningslinjer for vandring på Azorerne, hvilket er vigtig læsning på nogle breddegrader, hvor både landskaberne og vind og vejr er helt anderledes end i Danmark, og hvor sidstnævnte ofte lunefuldt kan skifte fra ét minut til et andet og kan spolere selv den bedste vandretur, hvis man ikke har forberedt sig ordentligt ved at tjekke vejrudsigten eller har valgt en for krævende rute.

Trails Azorerne angiver også de ti stier, som er de mest populære stier blandt hjemmesidens brugere. Du kan læse meget mere om disse ruter her:

  1. PR17PIC Quintas e Ribeiras
  2. PR18PIC Nove Canadas da Ribeirinha
  3. PR15PIC Mistérios do sul do Pico
  4. PR1SMI Vigia de São Pedro
  5. PR1 SMA Trilho da Costa Norte
  6. PR5 SMA Trilho da Costa Sul
  7. PR9SJO Fajã dos Vimes – Fragueira – Portal
  8. PR3GRA Baia da Folga
  9. PR1GRA Serra Branca – Praia
  10. PR7PIC Caminho das Voltas