Oplev Andorra

De fleste små bystater og fyrstedømmer i Europa forsvandt med den moderne nationalstats opståen og dominans i perioden efter renæssancen. Andorra er en interessant undtagelse.

Det lille fyrstedømme har først og fremmest en stærk tilknytning til Catalonien og catalansk er da også det officielle sprog i Andorra. Det lille land er fantastisk smukt – så smukt at de lokale lever et godt liv selvom landet ikke selv har nogen nævneværdig landbrugs- eller industriproduktion. Hele 80 procent af landets bruttonationalprodukt stammer tra turistsektoren.

Over ti millioner mennesker vælger hvert år at besøge Andorra – et imponerende tal når man tager landets størrelse i betragtning: Andorra har kun omkring 80 tusinde indbyggere. De lokale i Andorra er klar over turismens betydning, og de har over årene udviklet en serviceøkonomi og oplevelseskultur, hvor gæsterne i landet bliver så glade at de igen og igen kommer på besøg.

Andorras natur er naturligvis også en gave de lokale kan dele med de mange besøgende. I Andorra har folket formået at kombinere gode naturoplevelser med velvære, luksus og forkælelse. Derfor kommer mange fra Frankrig og Spanien til Andorra for at slappe af og lade op. Det er utroligt populært blandt par fra for eksempel Barcelona at tage en forlænget weekend i Andorra for at komme væk fra hverdagens stress og jag.

Både de lokales flair for servicering, velvære og bundsolid ro og den omgivende natur virker som balsam for sjælen, og efter nogle dage i Andorra vender de fleste besøgende tilbage til deres arbejdsliv “genfødte” og med frisk energi og gåpåmod.

Lave priser

Ud over naturen og de mange vinter- og sommerresorts i verdensklasse tiltrækker priserne i Andorra også mange catalanere og franskmænd. I Catalonien er priserne ellers betydeligt lavere, end vi kender det her fra Danmark, så det siger noget om, at man virkelig får meget for pengene i Andorra, hvor priserne er endnu lavere end i Spanien generelt. Mange varer er tax-free i Andorra, og særligt meget er der at sparre på varer, der i Danmark og andre lande er belagt med tunge luksusafgifter, såsom parfume og alkohol af god kvalitet.