Madkultur og vinkultur i Dão

Solen stråler denne dag, hvor vi møder Carlos Lucas uden for Restaurante de Cabriz i Dão, som er en af Portugals nordlige regioner, hvor mad og vin hører til den stolteste del af kulturen. Han spørger os, om vi ikke har lyst til at se stedets vinifikationsanlæg?

Efter en rejse fuld af besøg i kældre med ståltanke, siger vi pænt ned tak og foreslår i stedet, at vi går ind i deres restaurant og prøver at smage områdets mad og vin.

– Vi var den første vingård i Portugal med egen restaurant, og her har vi mulighed for at præsentere vore vine sammen med forskellige lokale madspecialiteter, siger Carlos, da han åbner døren til spisestedet.

Spisesalen er godt fyldt, og mange gæster benytter muligheden for at smage forskellige vine til retterne.

– I Portugal er portionerne ofte meget store, og spiser man ikke op, tror kokken, at man ikke kan lide maden, konstaterer Carlos, mens han bestiller nogle småretter som forret til en mousserende vin produceret på druerne Malvasia Fina og Bical.

Lækker mad og vin i Dão

Mange besøgende nøjes med at bestille de billigste Dão-vine, men dermed går de glip af det fantastiske potentiale, som den lækre mad og vin Dão byder på.

Virksomheden Dão Sul blev grundlagt så sent som i 1990, og på firmaets gård Quinta de Cabriz blev den første vin fremstillet i 1998. Vinmagerteamet består af 3 x Carlos, som sætter deres præg på vinene, nemlig Carlos Moura, Carlos Rodrigues og Carlos Lucas, som vi er mødtes med. Deres portefølje er gigantisk med vine fra Dão, Douro, Bairrada, Estremadura og Alentejo samt en lille mark i Brasilien.

Mad og vin for de fine smagsløg

Carlos Lucas spørger os, hvad vi kunne tænke os at smage til maden. Da han har talt en del om Dãos enorme potentiale, begynder vi med dette og går videre op til Douro. Carlos skænker et glas Encruzado op og fortæller, at druen ikke vokser uden for Dãos grænser.
– Dette er den første hvidvin, jeg nogensinde har produceret, og årgangen er 2005, siger Carlos, da han stolt skænker vinen op. Halvdelen af mosten har gæret på fade og resten på ståltanke. Flasken er forsynet med en etikette af plast, for at den ikke skal blive gennemvædet og løsne sig fra flasken efter et stykke tid i is-spanden. Smart fundet på!

Produktion af vine i Dão

Carlos Lucas har mange bolde i luften. Her i Portugal er han med til at producere mere end tres vine, og desuden har han også projekter i Priorat i Spanien og Piemonte i Italien. Vinene er storstilede med megen frugt og kraft i en helt fantastisk balance, og aldrig tidligere har vi smagt så imponerende vine fra Dão. Det er ikke til at tage fejl af, at Carlos er stolt af sine vine.

– Tidligere arbejdede jeg på et kooperativ, før jeg fandt mine partnere, siger Carlos fornøjet. Han arbejder 14 timer om dagen, syv dage om ugen.

Med sine 300 hektar er virksomheden den største i Dão, og i det øvrige Portugal ejer virksomheden yderligere 700 hektar.

– Jeg køber aldrig druer fra andre, men jeg overvejer at købe eller leje mig ind på nye marker, og jeg ved præcis, hvad jeg går efter, siger Carlos.

Det opbud af vine, vi skal smage er meget imponerende med alt fra Quinta das Tecedeiras fra Douro til den spændende Dourat, hvor man har blandet Touriga Nacional fra Douro med Garnacha fa Priorat i Spanien.

Ud af de 1.000 flasker, som fremstilles af denne raritet, bliver de femhundrede solgt i Portugal og de resterende i Spanien. Før vi kører mod Lissabon, når vi lige at smage et glas fantastisk Vintage Port 2003, og vi når også et besøg i stedets hyggelige vinbutik, som er nabo til restauranten. Det er en omvej værd at komme hertil. Dão er et fortinligt mål for kulturrejser for alle, der interesserer sig for vin og gastronomi