Mad på Azorerne

Midt i Atlanterhavet ligger Azorerne med ni bedårende øer, som byder på varierede og spændende mad-oplevelser. Alle øer nyder godt af havets brede udvalg af fisk og skaldyr, men de tilberedes forskelligt fra ø til ø. Det frodige og milde klima sikrer råvarer af højeste kvalitet, hvor dyr som kvæg og får trives på øernes smukke grønne marker og leverer forrygende økologisk kød, samt mælkeprodukter, heriblandt de verdenskendte oste (São Jorge).

Den lokale befolkning på Azorerne er meget kvalitetsbevidst og stolt af sine produkter og sætter en ære i at holde fast i de gamle traditionelle retter og specialiteter. Portionerne på restauranterne er store og billige, da Azorerne har en meget lav moms, som giver høj kvalitet til en rimelig pris. Tager du på kulturrejse til Azorerne, har du derfor alle muligheder for at få mange store madoplevelser.

Respekt for den ægte smag på Azorerne

Som rejsende på Azorerne lærer man øernes identitet at kende ved at prøve det bredt udvalg af restauranter og små hyggelige spisesteder og sætter sig ind i de mange udsøgte lokale specialiteter. Fisk og skaldyr bliver på Azorerne tilberedt med stor respekt for den ægte smag, derfor er maden ikke specielt krydret, som på fastlandet i Portugal.

Råvarer af høj kvalitet på Azorerne

Azorernes køkkenhaver leverer de lækre frugter og grøntsager, som bliver anvendt i tilberedning af sunde supper (som i øvrigt udgør Azorernes befolkning vigtigste måltid) eller i gryderetter som ”Cozido das Furnas” på São Miguel. Retten bliver dampet op til 7 timer i særlige gryder, et par meter under jorden, blot med den naturlige varmekilde, som leveres af lavaen.
São Miguel er kendt for sine fantastiske ananasplantager samt for Europas ældste økologiske te-fabrik Gorreana, der har anvendt de samme fremstillingsprocesser siden sin grundlæggelse i 1750. Varianterne (Pekoe, Orange Pekoe, Broken Leaf og grøn Hysson) kan købes på fabrikken, som bestemt er et besøg værd på en kulturrejse til Azorerne.

Azorernes skaldyr bliver anvendt i tilberedning af udsøgte retter, eller blot dampet, eksempelvis i hvidvin. Ofte, udgøres hele måltidet af skaldyr som hummer, kæmperejer (gambas), lapas (albueskale), havsnegle samt jomfruhummer. Det særlige ved at spise ude på Azorerne er, at måltiderne skal indtages med ro og maden skal nydes, mens man hygger sig med vennerne. Det er egnens terapi mod stress!

Azorernes egen vin produceres på øer som Terceira, Pico, Graciosa. Den mest anvendte drue er Verdelho. Denne drue der også er særlig udbredt på Madeira, giver en vin med en citronfarvet tone og en krydret aroma. Den passer fint som aperitif og til fiskeretter. Picos vinregion er på UNESCO’s kulturarvlisten.  Lokale likører fra brombær er også meget efterspurgt.