La Posta Vecchia, der er intet sted som derhjemme

La Posta Vecchia er Gettys tidligere feriebolig og vi befinder os i Località Palo Laziale, Latium i Italien. Nu er det nok ikke de fleste som har et feriebudget der tillader besøg på dette fantastiske sted, men La Posta Vecchia er et stykke kultur historie i sig selv, hvofor jeg har valgt at skrive et par linjer om villaen.

John Paul Getty, engang verdens rigeste mand, kommer her ikke længere (han forlod Italien i 1975, ét år før sin død), men man vil alligevel føle sig som en af hans mest forkælede gæster på La Posta Vecchia, den prægtige villa, der engang var hans feriepalæ ved havet. Denne oliemilliardær og fremtrædende kunstsamler gav udtrykket “Der er intet sted som derhjemme” helt ny mening, og meget af den ubeskriveligt kostbare luksus og den stilfærdige atmosfære af afsondrethed, han forlangte, er stadig til stede.

Getty købte villaen af sin ven prins Odescalchi, hvis forfædre byggede den i 1640 til gæster, der besøgte familiens nærliggende slot fra 1400-tallet – der stadig i dag bebos af efterkommere af denne adelsslægt. Den hovedrige amerikanske industrimagnat og finansfyrste brugte millioner af dollars på at opbygge den enorme samling af antikviteter og oldsager, Maria de Medicis brudekiste og gobeliner er blot nogle af de utallige genstande af museumskvalitet, der stadig pryder denne fabelagtige 17-værelsersvilla. Det var helt tilfældigt, at hans arkitekter opdagede de ældgamle fundamenter til en romersk villa – eller måske to – som denne 1600-talsbygning var blevet opført på. I det, der i dag er et lille, uformelt museum, beliggende neden for villaen, vidner kunstfærdige mosaikgulve om rigdom og velstand hos fortidens romerske ejere, nogle formoder endda, at kejser Tiberius boede her. Gæster i dag kan nyde samme ultimative kulturelle livsførelse, samme tidløse fredfyldthed under en uforlignelig middag i det fri på den pragtfulde terrasse ud til havet, lysår væk fra den pragt, der kendetegnede Rom, caput mundi. La Posta Vecchia ligger på adressen Via Palo Laziale, kun små 40 kilometer fra Rom. Stedet holder åbent fra sidst i marts til først i november.