Kulturrejser til Toledo

Toledo, ikke langt fra Madrid, ligger på en bjergtop omkranset af en ægte bymur og floden Tajo. Byen er 2200 år gammel, velholdt, og har en lang række imponerende udsigtspunkter, der gør den oplagt som mål for en kulturrejse af længere eller kortere varighed. En kulturrejse til Toledo kan eventuelt kombineres med et besøg i Madrid. Læs her, hvad du kan opleve i byen.

Byen er ikke så stor og seværdighederne ligger ret samlet, så langt de fleste kan nås til fods. Det at bevæge sig rundt i byens gamle kvarterer er også en del af oplevelsen. Temperaturen er ofte mere behagelig, da byen ligger højt og frit.

Udsigten

Den kan opleves mange steder i byen, og på en klar dag kan man se milevidt omkring. Byens beliggenhed højt på en bjergtop var oprindeligt en militær fordel, men i dag er den en af byens største attraktioner. Floden Tajo danner også en flot ramme om byen set fra et af de mange udsigtspunkter.

Du kan også nyde udsigten fra Parador de Toledo med en drink eller en kop kaffe. Paradors er hoteller på særligt smukke steder, og der findes flere rundt omkring i Spanien på udvalgte lokaliteter – disse officielle hoteller skal ud over beliggenhed også leve op til en række andre kvalitetskrav.

Toledos katedral

Den vigtigste kulturelle og historiske bygning i Toledo er byens Katedral, der knejser stolt frem på toppen af bakken. Indenfor finder du en usædvanlig velholdt udsmykning, meget af den i håndskåret valnøddetræ. I katedralen finder du også en monstrans i sølv og guld på over tre meter i højden.

Katedralen i Toledo betragtes af mange som et af de fornemmeste eksempler på gotisk arkitektur overhovedet. Der lå i øvrigt tidligere en moske, der hvor katedralen nu ligger, men under reconquista’en kom Toledo igen under kristens herredømme, og katedralen blev byens omdrejningspunkt.

Synagoger og det Sefardiske Museum i Toledo

Toledo var i mange århundreder et centralt område for de sefardiske jøder. Nogle af Toledos synagoger er over 600 år gamle. Ved Transito-synagogen ligger det Sefardiske Museum, hvor du finder en lang række interessante, historiske genstande doneret af de jødiske samfund i byen.

Herfra får du også et godt udsyn over det gamle jødiske kvarter i Toledo. Her ligger Santa Maria la Blanca, der er den ældste synagoge i Toledo. Den har et interessant indre og en speciel arkitektur, der reflekterer en lang og interessant historie.

Toledo blev i 1986 gjort til en del af verdensarven af UNESCO. Byen ligger kun en halv time fra Madrid med højhastighedstog og omkring en time i bil.