Kulturrejser til Penedés

Penedés-området er Cataloniens vigtigste vindistrikt, både hvad angår mængde og kvalitet. Takket være de nye teknologiske metoder og vinproducenternes handelsevne bliver Penedés-vinene og de berømte mousserende vine nu eksporteret til hele verden. Striden med Frankrig omkring brugen af navnet ”champagne”, som stammer fra området af samme navn i Frankrig, endte med, at den lokale mousserende vin – lavet efter champenoise-metoden – nu hedder ”cava”. Derudover betyder ”cava” også bodega.

Vilafranca del Penedés

Vilafranca del penedés, den største by i området, anses for at være vindistriktets hovedstad, mens den nærtliggende by Sant Sadurni d’Anoja er de mousserende vines hovedstad. Vilafrancas centrum afspejler et rigt og dynamisk byliv, hvor det er muligt at se smukke eksempler på Art Nouveau-arkitektur og herskabelige palæer. I et af dem ligger Museu del Vi, hvor man kan følge vinens historie og samtidig få en prøvesmagning. Her kan man se alt lige fra antikke amforaer til landbrugsredskaber som benyttes til vindyrkningen.

Sant Sadurni d’Anoia

I Sant Sadurni d’Anoia produceres 90 procent af al Spaniens cava-vin, dvs. omkring 130 millioner flasker om året, hvilket for denne relativt lille lokalitet betyder, at det er dens hovedaktivitet rent økonomisk. Blandt de største producenter af mousserende vine bør nævnes Cavas Codorniu, som absolut er et besøg værd. Dette bodega-anlæg ligger lidt udenfor byen og er et smukt eksempel på Art Nouveau-arkitektur, tegnet af Puig i Cadafalch, som stod for ombygningen af den gamle landejendom Can Codorniu. En af de andre store bodegaer er Caves Freixenet, grundlagt i 1889, hvis installationer også er et besøg værd.