Kulturrejser til Lourdes

Lourdes i Frankrig regnes for mange som Europas vigtigste valfartssted. Læs her om historien og om kulturrejser til Lourdes der ligger i Midi-pyrénées, Frankrig

Hvert år strømmer millioner af troende og gudfrygtige til denne bjergby til det sted, hvor Jomfru Maria i 1858 åbenbarede sig 18 gange for en pige ved navn Bernadette i en grotte ved floden. Lourdes er Frankrigs mest besøgte by efter Paris og har på en eller anden måde formået at finde indkvartering for de store skarer og alligevel udstråle en vis fredfyldt og næstekærlig fromhed, der gør indtryk på selv de mest skeptiske. På trods af husblokkene med sovesalsagtige hoteller og billige souvenirboder, der sælger forlorne jomfrufigurer og lignende, kan Lourdes og de mængder af pilgrimme, den tiltrækker, stadig være en bevægende – og til tider lidt foruroligende – oplevelse. Mere end 140 lande (hvoraf mange, som f.eks. Japan og Saudiarabien, ikke just er kendt for deres kristne befolkning) er repræsenteret ved besøgende, der hovedsagelig kommer her på grund af det vand, som de mener har mirakelhelbredende kræfter: Under Jomfru Marias besøg (som ingen andre end Bernadette oplevede) sprang en kilde frem i grotten og har strømmet siden da. Af de omkring 2500 “uforklarlige helbredelser” har kirken officielt anerkendt 65 mirakler siden Bernadettes død i 1879 (hun blev helgenkåret i 1933); hvert år finder omkring 30 sådanne helbredelser sted.

Lourdes ligger omkring 800 kilometer sydvest for Paris nær den spanske grænse i den bjergrige Pyrenæer-region. Fra Lourdes til Biarritz er der ca. 160 kilometer i retning mod Carcassonne. Hvert år er der seks officielle pilgrimsdage og den vigtigste er 15. august. Den mest populære sæson er fra påske til først i november. Rejser du til Lourdes uden for sæsonen er der færre besøgende og først på aftenen er det værd at besøge Lourdes for den daglige procession med levende lys.