Kulturrejser til Granada

Et spansk ordsprog siger, at ”hvis man ikke har set Granada, så har man intet set”. Enhver der har været på kulturrejse til Granada ved, at ordsproget taler sandt. Byen er ualmindelig smuk, og det er ingen tilfældighed, at Granada er blevet besunget af nogen af de største poeter og forfattere gennem tiderne på grund af sin skønhed, herunder af vores egen store forfatter H.C. Andersen.

Under sit ophold i Granada boede Andersen i selve byens vartegn, den verdensberømte, mauriske fæstning Alhambra, og i hans rejsebog ”I Spanien” kan man læse, hvordan han overnatter i fæstningen, tænderklaprende og i ly for den vinterlige Sierra-vind, der blæste ned fra den omkringliggende Sierra Nevada, for det var på det tidspunkt, hvor man stadig varmede den gamle konge-fæstning op med ild.

Idag byder byen på anderledes behagelige indkvarteringsmuligheder om vinteren og Alhambra er kun tilgængelig for besøgende i dagstimerne. I Granada er det et uomgængeligt stop på turen at se Løvegården, Generalife og de mange andre smukke haver, bade, springvand og dekorative, arkitektoniske spidsfindigheder, som maurerne skabte i deres mere end syvhundrede år lange regeringstid i Granada.

Albaicin og Sacromonte

Også bydelene Albaicin og Sacromonte stammer fra denne epoke i Granadas historie, og med deres smalle, brostensbelagte gader, blomster-bugnende balkoner, små frodige ”patios” (små gårdhaver), og miradors (udsigtspunkter) udgør et spændende og afslappet indblik i det særegent granadinske. Her kan man være heldig at høre flamenco fra de åbentstående balkondøre og vinduer, og der opføres jævnligt flamenco-koncerter og danseforestillinger i Sacromontes huller og grotter, som er et must for den, der vil lære den granadinske kultur at kende.

Katedralen

Granada har også en fantastisk katedral, opført af maurernes banemænd, de katolske monarker, Ferdinand og Isabel – de selvsamme monarker, der finansierede Columbus rejser til Den Nye Verden. Katedralen bugner af guld og sølv, hjembragt fra de nye oversøiske kolonier, og enorme marmorsøjler. På Plaza Isabel Católica, der ligger et stenkast fra Granadas vigtigste plads, Plaza Nueva, kan man se en statue af Columbus, der knæler for dronning Isabel – dette skulle efter sigende have fundet sted i Santa Fe, én af de mange landsbyer, der omgiver Granada.

Plazas, Sierra Nevada og Lorca

I Granada vrimler det med små, hyggelige plazaer, hvor man kan nyde en middag eller en drink under smukke platantræer, og du skal naturligvis også inkludere et besøg på byens traditionsrige tapasbarer i dine rejseplaner, for her er tilbehøret til drikkevaren, som et af ganske få steder i Spanien, ofte stadig inkluderet i prisen.

Du bør også besøge den smukke bypark, Parque de García Lorca. Her finder du ikke blot et væld af duftende roser, palmer og granatæbletræer, men også museet for Granadas  største digter, Federico Garcia Lorca, der har vundet legendarisk ry på verdensplan efter han blev henrettet af falangisterne under den spanske borgerkrig.

Endelig er der floderne Geníl og Darro, som bugter sig gennem og uden om Granadas bykerne, og Spaniens største bjergkæde, Sierra Nevada, som giver Granada en helt enestående placering, og som er et oplagt udflugtsmål, når du tager på en kulturrejse til Granada.