Kulturrejse til julemandens landsby

Ok, det er måske ikke de fleste der tænker på en kulturrejse til julemandens landsby i Finland, men dette område er så meget andet end bare julemand, det er først og fremmest natur og kultur specielt omkring samerne.

Ja, lille ven, julemanden findes, og det er her, han bor. Rovaniemi betragtes som porten til Lapland – kendt for sin indfødte befolkning af førhen nomadiske samer (tidligere almindelig kendt som lapper) – og til polarcirklen i Finland, julemandens hjemsted. Man kan få taget et foto, hvor man står med en fod på hver side af polarcirklen. Julemandens landsby er præcis, som ethvert barn altid har forestillet sig, den måtte se ud, et snedækket vintereventyrland med en vidunderligt gemytlig julemand, der er til stede hver dag. Hans travle værksted og hjælpere viser, at han er i gang med arbejdet, mens postkontoret kan fremvise nogle af de 600.000 breve, der hvert år når frem hertil fra alle egne af kloden, og hvoraf ca. en tredjedel bliver besvaret. En uimodståelig gavebutik tilbyder et væld af julegaver, der kan fremsendes med poststempel fra julemandens Landsby, eller man kan, mod et symbolsk beløb, få tilføjet sine børns eller børnebørns navne på en liste, hvorefter de vil modtage et postkort fra julemanden. På en rensdyrfarm i nærheden har man mulighed for en magisk tur i julemandens kane (dog uden at forlade jorden), trukket af den navnkundige Rudolfs slægtninge (man kan dog også vælge at lade sig transportere på snescooter). Rovaniemi blev næsten jævnet med jorden af tyskerne i 1944, men efterfølgende genopbygget efter planer af den berømte finske arkitekt Alvar Aalto, der udformede byen som konturerne af store rensdyrgevirer.

Selv om der i dag kun lever 6500 samer i det nordlige Finland, og deres nomadiske levevis med store rensdyrflokke er ved at forsvinde, holder de stolt liv i deres kulturelle identitet og deres skikke på det fascinerende, prisbelønnede Arktikum, center for arktisk videnskab, hvor man kan studere livet nord for polarcirklen. Den dejlige Restaurant Oppipoika præsenterer det samiske køkken: Laks og friskfanget fisk kan man få i mange udgaver, men prøv det mere usædvanlige, f.eks. rensdyr-peberbøf og elg-regout med en dessert med lokale multebær. Hvem skulle nu have troet, man spiste så godt nord for polarcirklen?
Vil du selv arrangere en kulturrejse til julemandens landsby så ligger Rovaniemi godt 800 kilometer nord for Helsingfors. Julemandens Landsby ligger ca. 10 kilometer uden for byen Rovaniemi. Læs mere om julemanden i Findland
Den bedste tid at rejse til dette rejsemål i Finland, ja det er naturligvis i december måned, hvis du altså rejse for at besøge julemanden. Ellers er her meget smukt i sommermånederne.