Indtag Umbrien

Ikke så langt nord for Rom ligger Umbrien, hvoraf hoveddelen udgøres af provinsen Perugia. I den sydlige del af Perugia ligger byen Todi, hvis historie fortaber sig langt tilbage i fortiden. Todi er et perfekt afsæt for rejser rundt i Umbrien.

Før du begynder ekspeditionen ud i det bakkede landskab, bør du dog spendere mindst en dag eller to i Todi. Byen har udover en dejlig afslappet stemning og nogle gode udsigter (Todi ligger på en bakketop) en række seværdigheder, og de ligger så tæt, at det nemmeste er at gå rundt.

Tre bymure

Byen har rester af hele tre forskellige bymure, der alle bærer vidne om den lange historie, byen kan bryste sig af – fra etruskisk til romersk til middelalderby. I følge legenden er Todi grundlagt af Herkules selv!

De fleste af Todis notable bygninger ligger ved byens hovedtorv. Her ligger katedralen, der blev påbegyndt i det 11. århundrede med tilbygninger sidenhen. Stilen er tidlig gotisk. Ved torvet ligger også en række velholdte paladser og området er i det hele taget så velholdt, at det ofte bruges i film, der foregår i middelalderen.

Rundt omkring i Todi ligger flere kirker, renæssance-slotte og borge – nogle uden for bymuren. Igen kan man sagtens opleve dem til fods, hvis man er villig til at afsætte en dag. Det er det værd.

På tur i Terni

Terni er den anden provins i Umbrien, og selvom den er mindre end Perugia, har den meget at byde på. Landskabet er også her mange steder bakket med floderne Nera, Serra, Velino og Tiber, der skaber naturlige opdelinger. Her er også en række flotte søer – nogle af dem opdæmmede.

Landsbyen Cesi i Terni giver et godt udgangspunkt og en fortrinlig udsigt over nogle af de mere steppeagtige landskaber i området. Cesi selv ligger op ad en bakkeskråning. Fra Cesi kan man køre til San Gemini i nærheden eller Orvieto – hvorfra den berømte hvidvin af samme navn stammer – lidt længere væk. I nærheden af Orvieto ligger også en skøn nationalpark.

Byen Terni, der er hovedstad i provinsen Terni, er også et besøg værd med blandt andet et romersk amfiteater og vandfaldet Cascata delle Marmore tæt på.