Festivalen, hvide nætter i St. Petersborg

Solen går aldrig ned over russisk kultur lyder et ordsprog og festivalen Hvide Nætter i St. Petersborger et godt bevis på det. Festivalen de Hvide Nætter afholdes på Mariinskij teatret og andre steder i byen i de sidste to uger i juni. Har du mulighed for at rejse på kulturrejse til St. Petersborg i denne periode og er interesseret i musik og historie, så er det en ekstra oplevelse.

Den forholdsvis nye musikfestival Hvide Nætter, opkaldt efter den årstid, hvor solen aldrig går ned, har begejstret sit publikum med forskellige opførelser og kulturelle begivenheder, hvis højdepunkter er St. Petersborgs fremragende opera- og balletkompagni og det teater med balkoner i fem etager, der har givet kompagniet dets navn – Kirov under sovjetstyret, i dag (som i zartiden) Mariinskij. Denne kulturfestival, der løber over én måned, giver et internationalt publikum mulighed for at overvære gallaforestillinger fra de klassiske russiske balletter til koncerter med St. Petersborg-filharmonikerne og gæstende verdensklassekunstnere.

Det fornemste spillested, Mariinskij-teateret fra 1800-tallet, har sammen med Bolsjoj-teatret i Moskva frembragt nogle af verdens bedste balletdansere. At overvære en forestilling her bør gå forud for alt andet, selv om de lange sommernætter for længst er forbi. Træk i det stiveste puds, få et glas champagne i pausen, og gå rundt mellem dem, der er lykkelige over at genopleve en svunden tid.

Grand Hotel Europe

Fortsæt det historiske tema ved at flytte ind på Grand Hotel Europa. Dette mirakel af et hotel, som er et internationalt joint venture, er en gennemgribende restaureret reinkarnation af det tidligere Europeiskaja, der åbnede i 1875 og dermed er St. Petersborgs ældste hotel. Meget af fortidens gammeldags aristokratiske atmosfære er borte. I stedet mødes man – til henrykkelse for internationale gæster, der følger i fodsporene på Gorkij, Strauss og Debussy – af den slags europæiserede, femstjernede betjening og hvidhandskede fornemhed, der endnu ikke er slået igennem på Ruslands håbefulde hoteller.

Grand Hotel Europe, der ligger lige ved Nevskij Prospekt, St. Petersborgs Champs-Élysées, var engang det funklende symbol på zarbyens blomstrende periode som Ruslands hovedstad fra 1712 til 1918. I dag angiver det igen pulsslaget i en genfødt by: Den elegante Caviar Bar er det foretrukne mødested for de Nye Russere med deres mobiltelefoner og cigarer, og den højt ansete Restaurant Europe byder på et niveau af luksus og fornem madkunst, man aldrig så i denne by under kommunismen. Hvis man ikke indkvarterer sig her, bør man i det mindste kigge ind til morgenmadsbuffet under hotellets fornemme art nouveau-loft med glasmalerier eller til jazz-brunch søndag formiddag. Grand Hotel Europe finder du på adressen Mikhajlovskaja uliza 1/7 i St. Petersborg. Læs om udvalgte hoteller i Rusland og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.