Få indblik i Thessalonikis dramatiske historie

Hvis du skulle besøge Thessaloniki inden slutningen af denne måned, bør du gøre et stop på byens anerkendte fotografi-museum, der indtil udgangen af februar 2013 er vært for udstillingen “Beyond History: Thessaloniki through photography. Part A’, From Liberation to the Interwar period”.

Den aktuelle udstilling, del A, dækker perioden fra befrielsen til mellemkrigstiden, mens en del B senere på året vil dække perioden fra Anden Verdenskrig til den såkaldte “politiske omvæltning” (udstilles i marts-april 2013). Til sidst vil en tredje og sidste del af udstillingen, del C, dække perioden fra den “politiske omvæltning” indtil i dag (udstilles i maj-juni 2013) .

Billederne på den aktuelle udstilling forsøger at skabe atmosfæren fra en epoke, sådan som den blev oplevet af den tids fotografer, og bringe de stemninger, der siden er falmet med tiden, op til nutidens overflade. Alle tre udstillinger er en del af museets bidrag til byens fejring af sit 100 års jubilæum for sin befrielse fra tyrkisk overherredømme efter de to Balkan-krige.

Du kan her læse mere om udstillingen.


Se Youtube-video om Thessaloniki

Facts om Thessaloniki

Thessaloniki, også kendt som Thessalonika, er Grækenlands næststørste by, med omkring 780.000 indbyggere, og hovedstad i regionen Centralmakedonien.

Byen er berømt for sin havn, der udgør et trafikmæssigt knudepunkt i Middelhavet, og sine to universiteter, hvoraf det ene, Aristoteles-museet, med sine næsten 100.000 studerende er det største universitet i Grækenland.

I de senere år er byen også blevet kendt for sit levende kulturliv, og byen betragtes af mange idag som Grækenlands kulturelle hovedstad. Dette skyldes ikke mindst byens blomstrende filmmiljø, der blandt andet byder på én af Europas vigtigste festivaler for dokumentar-film.

Den helt store attraktion i Thessaloniki har dog altid været byens dramatiske og rige historie, med et væld af enestående kristne, byzantinske, ottomanske, romerske og sefardiske monumenter, som siden 1998 har været på Unescos Verdensarvsliste; en liste, der ofte – med rette – er blevet beskyldt for at være udvandet og mere politisk end historisk, men som i dette tilfælde er helt på sin plads.